söndag 17 maj 2015

Enorm press på Djokovic i turneringen han inte vunnit


Ohotade världsettan Novak Djokovic tog i dag sin femte titel för året
En Grand Slam-titel.
Fyra Masters-titlar.
35 segrar och två förluster.
Världsettan Novak Djokovic säsongsfacit inför Franska mästerskapet saknar motstycke i historien.
Rafael Nadal, Roger Federer, Andy Murray och hans övriga konkurrenter kan vara tacksamma för att den 27-årige serben stod över förra veckans Masters-turnering i Madrid – i annat fall hade han säkert lagt beslag även på den titeln.
I dag la han sin 24:e Masters-titel till samlingen genom att efter jämnt första set fullt ut kontrollera Rom-finalen (6-4, 6-3) mot Roger Federer som skuggar Djokovic på rankningen.
Eller nja, den 33-årige schweizaren är visserligen tvåa på listan men skuggar känns ändå mest som en smickrande beskrivning eftersom det skiljer drygt 4 500 poäng mellan dem.
En Grand Slam-titel ger 2000 poäng, en Masters-titel 1000 poäng och gapet mellan Djokovic och närmaste konkurrent visar att världsettan spelar i en egen division.
Självklart går han in som storfavorit i Franska mästerskapet som en vecka inleds på Roland Garros och där Djokovic ska försöka att ta den enda Grand Slam-titel han saknar. Bara att gå in som storfavorit i en turnering där han inte lyckats fullt ut är en tuff utmaning.
Utöver det finns en (1) faktor som talar för att serbens väg till slutmålet kan bli svårframkomligare än vad det med tanke på hans överlägsenhet finns anledning att tro: Niofaldige mästaren Rafael Nadal.
Utnyttjade inte sin enda breakboll i dag
Visserligen är spanjoren långt från sitt bästa jag och han kommer till Paris med sitt sämsta grusfacit sedan genombrottet 2005 men får Nadal bara en bra start i turneringen kan han säkert höja sig tillräckligt för att utnyttja det stora psykologiska övertag han har mot Djokovic i Paris.
Såväl förra året som 2012 gick Nadal segrande från deras finalmöten och spanjoren har vid ytterligare fyra tillfällen släckt Djokovic drömmar om en Paris-titel.
0-6 inbördes på Roland Garros alltså och möts de där även i år kommer Novak Djokovic gå in som klar favorit mot spelaren som på tio Paris-starter inkasserat bara en förlust.
Snacka om otacksam uppgift.
Kommer inte Nadal i vägen för honom har jag svårt att se någon annan segrare än Djokovic i årets andra Grand Slam-turnering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar