lördag 16 maj 2015

"Rätt" spelare vann i Båstad


Ymer ingår i Good to Greats Team Bactiguard. Foto: Bengt Helmersson
Vårens fem svenska ITF-turneringar fick bästa tänkbara slutvinjett.
Såväl 17-åriga Kajsa Rinaldo Persson som 16-årige Mikael Ymer tog i dag i Båstad sina första titlar i dessa sammanhang.
På bonuskontot: 17-årige rumänen Dragos ”Dodi” Madaras som gick till final – och som i framtiden vill spela för Sverige.
Rinaldo Persson och Ymer är exakt ”rätt” typ av segrare i ITF:s 10 000-dollarturneringar.
Missförstå nu inte uttrycket rätt typ. Ser vi till herrturneringen hade det förstås varit roligt också om 27-årige Patrik Rosenholm, ett år yngre Milos Sekulic eller någon annan hemmaspelare i den ålderskategorin lyckats.
Men det hade inte betytt något för svensk tennis framtid. Med reservationen att det kan dyka upp ett extremt undantag som bekräftar regeln vågar jag påstå att spelarna i den ålderskategorin inte tar sig upp i tävlingshierarkin utan harvar vidare på Future-touren tills de inser att det är dags att byta till ett jobb som de kan leva på.             
Future-turneringarna heter just så därför att det är där framtidens spelare ska ta sina första rankningspoäng och bli inskolade i proffslivet.
Kajsa Rinaldo Persson och Mikael Ymer är i detta inskolningsskede och därför blir deras framgångar av intresse även för svensk tennis i stort.
Följde upp förra veckans första ITF-final med titel. Foto: Bengt Helmersson
Kajsas och Mikaels triumfer sänder en positiv signal runt om i tennis-Sverige men det är samtidigt viktigt att inte dra för höga växlar på framgångarna.  Startfälten har nämligen inte varit av det imponerande slaget. 21 hemmaspelare fanns bland de 32 i damturneringen och Sverigeåttan Kajsa Rinaldo Persson har sluppit konkurrens från de fyra bäst rankade svenskorna som väljer att spela större turneringar. Under alla omständigheter imponerade Kajsa genom att undvika en reaktion efter förra veckans ITF-turnering i Båstad då hon gick fram till sin första final.
Mikael Ymers titel smäller ändå lite högre eftersom han på plats 1053 har tolv landsmän framför sig på listan. Bland dem som saknades i den 17 spelare stora skaran hemmahopp fanns de två bäst rankade: Mikaels storebror Elias och Christian Lindell som båda tagit klivet upp på Challenger-nivå. Noterbart: Mikael tar sin första Futuretitel som 16-åring medan Elias tog sin första som 17-åring.
I dagens final besegrade Mikael Ymer rumänen Dragos Madaras som bor i Helsingborg, spelar för Helsingborgs TK och i framtiden vill representera Sverige. Den 190 centimeter långe och vänsterhänte 17-åringen spelade sin blott andra Future och hans framfart väcker vissa förhoppningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar