fredag 15 maj 2015

Nadal på väg mot sämsta grussäsongen sedan 2005


Bekymmersrynkorna blir allt fler hos Rafael Nadal
Motigheterna fortsätter för Rafael Nadal.
Sent på fredagskvällen tvingades spanjoren inkassera ytterligare en smärtsam förlust på grus.
Magnus Normans adept Stanislas Wawrinka vann överraskande kvartsfinalen i Masters-turneringen i Rom med 7-6, 6-2.
Wawrinka hade gått segrande från bara ett av deras tidigare 13 möten och inte tagit ett enda set på fem möten på grus.
I kväll firade han stora triumfer med framför allt sin stenhårda forehand och kyligt spel på de viktiga poängen. Den 30-årige världsnian räddade sju av Nadals nio breakbollar och utnyttjade själv fyra av sina sju genombrottsmöjligheter.
När en spelare skrällt vill man helst av allt framhålla alla hans eller hennes styrkor. Men jag tror att både Norman och Wawrinka förstår att eftersnacket till den här matchen främst handlar om Rafael Nadal som är en skugga av sitt bästa jag på favoritunderlaget.
Det märks att vårens med hans mått svaga grusresultat satt sig i huvudet på honom. Han hade dålig längd i returerna, brände öppna lägen på forehand , missade transportslag och blev alltför defensiv då han med 6-2-ledning i tiebreak skulle säkra första set i vilket han vid två tillfällen var i ledning med break.
Nu har Nadal endast drygt en vecka på sig att repa mod inför Franska mästerskapet där han är ute efter sin 10:e titel och där förlusten mot Robin Söderling 2009 är den enda som bryter av segerraden.
I början av året tog Nadal i ganska svag konkurrens sin 46:e grustitel. Men efter segern i Buenos Aires 250-turmering har det gått desto trögare:
•Monte Carlo: Semifinalförlust mot Novak Djokovic.
•Barcelona: Ut i åttondelsfinal mot Fabio Fognini.
•Madrid: Finalförlust mot Andy Murray.
•Rom: Kvartsfinalförlust mot Wawrinka.
Det är ett facit som naturligtvis merparten av topp-tio-spelarna skulle vara nöjda med men för Rafael Nadal handlar det om hans sämsta grusresultat inför Paris sedan det stora genombrottet 2005.
Nu kan han förstås reparera det mesta av skadan med en tionde titel på Roland Garros men frågan är
Wawrinka räddade fyra setbollar
om tiden räcker till för att få ordning på teknik, tajming och självförtroende.
Normalt gynnas han av femsetsmatcher då det handlar om grus men just nu klarar Nadal inte av att spela på hög nivå i bäst av tre set.
Dessutom har motståndarna tappat mycket av respekten för honom och är inte längre nöjda med att hålla åtminstone hyfsat jämna steg. Det psykologiska övertag Nadal haft på grus är borta.
**
Wawrinka möter landsmannen Roger Federer i semi och i den andra semin ställs Novak Djokovic mot David Ferrer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar