torsdag 14 maj 2015

Smart eller osportsligt? Avhoppet delar fansen

Nu får Andy Murray mer tid att ladda batterierna inför Franska mästerskapet

Var det det nödvändigt för Andy Murray att bryta veckans Masters-turnering i Rom?
Eller var det ett smart drag? Eller osportsligt?
Tyder avhoppet i själva verket på feghet?
Samtliga dessa åsikter finns  representerade i kommentatorsfältet på ATP:s hemsida sedan Jonas Björkmans adept valt att bryta årets tredje och sista Masters-turnering på grus där han i tredje omgången skulle ha mött belgaren David Goffin.
”Min kropp är extremt trött och utmattad nu då jag spelat tio matcher på tolv dagar”, förklarade Murray som fattade beslutet efter torsdagsförmiddagens uppvärmning.
Vad ska man då säga när en spelare hoppar av utan att vara skadad?
Ja, att tennisfansen har mycket att säga märks av de många kommentarerna på ATP:s hemsida.
Jag säger att det självklart är fel av en spelare att utan skada bryta en turnering. Men alla fall är ju olika och i detta fall finns det förmildrande omständigheter vilket gör mig kluven.
Det går ju att förstå att den 27-årige världstrean är sliten efter den senaste tidens spelschema och att han vill vila och bygga upp sig inför Franska mästerskapet som inleds 24 maj.
Men rimligen kände han av utmattningssymptomen redan inför turneringen i Rom där han spelat bara en match. Så visst hade det sett betydligt snyggare ut om Murray hoppat av innan turneringen drog igång, det hade ju också inneburit att en annan spelare skulle ha fått hans plats i det stjärnspäckade startfältet.
Med facit i hand kan man förstås säga att Murray inte borde ha anmält sig till tre turneringar i rad. Å andra sidan, då han gjorde det var det väl ingen som kunde föreställa sig att Murray i München skulle ta karriärens första grustitel för att i Madrid veckan därpå spela hem en av de tyngsta titlarna på underlaget som han tidigare inte haft några stora framgångar på.
På nätet spekuleras det i att Murray hoppat av på grund av att han inte vill riskera att få sitt nu starka självförtroende söndersmulat i en semifinal mot överlägsne världsettan Novak Djokovic.
Den teorin är i mina ögon långsökt och framförs förmodligen av personer som inte har så mycket till övers för skotten.
Man ska i sammanhanget också komma ihåg att han hade två alternativ att klara sig undan den nu starka kritikstormen. Om Murray istället för att vara ärlig sagt att han tvingas hoppa av på grund av ryggont eller annan skada skulle ingen ha reagerat negativt. Han kunde också ha tankat mot Goffin på ett sätt som gett åskådarna och tv-tittarna intrycket att Murray var naturligt orkeslös efter den senaste tidens många matcher.
Så nej, jag delar inte den starka upprördhet som många andra känner men tycker samtidigt att Andy Murray skulle ha hoppat av i tid.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar