onsdag 20 maj 2015

Lindell kan ta klivet ut ur skuggorna på Roland Garros


Brassesvensken Christian Lindell är en seger från Grand Slam-debut
Allt i svensk herrtennis kretsar
faktiskt inte kring Elias Ymer – det bara verkar så.
Sverigetvåan Christian Lindell säkrade i dag en kvalfinalplats i Franska mästerskapet. Seger också mot 35-årige tjecken Jan Hernych och brassesvensken är klar för Grand Slam-debut.
Trots att han ligger bara 25 platser efter Ymer på rankningen och har större meriter än Sverigeettan på Challengertouren är Lindell inte tillnärmelsevis lika känd i tennis-Sverige som sin landsman.
Christian är född i Brasilien där han också fick sin tennisfostran. Först 2007 kom han in i svensk tennis men efter bara fem år valde Christian att byta tillbaka sedan Brasiliens tennisförbund lovat honom en storsatsning med sikte på Rio-OS 2016. Då hans svenske coach Julius Demburg inte ingick i brasilianarnas satsning kände sig Christian sviken och efter bara fyra månader bad han att få komma tillbaka till svensk tennis.
Det fick han. Men det sågs inte med blida ögon av alla. Kritikerna menade att Lindell inte borde ha hälsats välkommen tillbaka då han efter flera års stöd från Svenska tennisförbundet valde att vända svensk tennis ryggen.
Allt det där är förstås historia men hans bakgrund ger kanske ändå en del av förklaringen till varför Christian inte ens varit i närheten av den uppmärksamhet som Elias Ymer får.
Att Ymer är fem år yngre och med det ses som ett större framtidslöfte är säkert den största förklaringen men deras meritlistor skiljer sig faktiskt inte så mycket. Ja, i och för sig har Elias dubbelt så många segrar på ATP-touren – sex mot tre – men å andra sidan har han ju också fått betydligt fler wild cards.
Elias är rankad 175, Christian 200 och för båda är alltså Challenger-kostymen rätt storlek. Elias har 8-15 i matchfacit i Challengers och Christian 18-26. Medan Sverigeettan ännu inte tagit sig förbi kvarten har Lindell en final som främsta merit i den kategorin turneringar.
Men framgångar i dessa ger förstås inga rubriker och även om han fått några mindre sådana i Davis Cup kan Franska mästerskapet bli turneringen som definitivt tar Christian Lindell ur skuggorna. Den 193 centimeter långe brassesvensken – svensk pappa och brasiliansk mamma – är en utpräglad grusspelare som under de senaste åren utnyttjat sin längd i serven vilken blivit ett vapen.
Han har aldrig tidigare mött kvalfinalmotståndaren Jan Hernych som 2009 nådde 59 på rankningen där han nu ligger två platser efter Lindell. Den flackt spelande veteranen har spelat fem tidigare Paris-kval – utan att ta sig in.
Ett omen?
Elias Ymer då?
Jo, han spelar sin andra kvalmatch på torsdagen och ställs då mot fjärdeseedade slovenen Blaz Rola.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar