söndag 29 maj 2016

Mirjam, 17 år, gör Johanna sällskap på Roland Garros

Sveriges hopp i flicksingel. Foto Anne-Mie Driesen

Johanna Larsson gör succé i Franska mästerskapet.
På måndagsförmiddagen kliver ett av svensk damtennis framtidshopp in i handlingen på Roland Garros: 17-åriga Mirjam Björklund som är Sveriges enda representant på juniorsidan.
Som Challenge kunde berätta tidigare i veckan är det första gången sedan 1972 som svensk herrtennis inte har någon herrspelare med i turneringen.
Johanna Larsson är Sveriges enda spelare på seniorsidan och försvarar de blågula färgerna på ett fantastiskt sett. Visserligen blev det i singel förlust i andra omgången men kvartsfinalplatsen i dubbel i par med Kiki Bertens är ett riktigt styrkebesked.
När så juniorturneringarna just dragit igång kan vi konstatera:
Inte en svensk i pojksingel.
...och så här ser hon ut
Mirjam Björklund ensam svenska i flicksingeln.
Den 115:e upplagan av Franska mästerskapet förstärker alltså bilden som funnits i svensk tennis sedan Robin Söderling 2011 spelade sin sista match:
Det är tjejerna som har huvudrollen.
Mirjam spelar aggressivt och strävar efter att avgöra poängen själv, en spelstil och taktik som hon menar kanske inte ger de bästa resultaten på kort sikt men som definitivt lönar sig i längden.
Helt rätt tänkt tycker jag. Alltför många spelare - främst då på flicksidan - ägnar sig åt överdrivet gnetande istället för att försöka utveckla ett bredare register och ett offensivt spel.
En semifinal i en Grade 1-turnering är Mirjams hittills bästa resultat i singel och på meritlistan finns bland annat också två dubbeltitlar i Grade 1-tävlingar.
Mirjam har en mycket tuff lottning i Franska mästerskapet där hon möter andraseedade Amanda Anisimova, den blott 14-åriga amerikanskan som redan är världsfemma bland juniorerna.
Då de två möttes i mars vann Anisimova en mycket välspelad match i högt tempo med 7-5, 7-6.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar