söndag 22 mars 2015

Bitter rivalitet ger extra krydda till Drömfinalen

Djokovic och Federer hyser inga varma känslor för varandra

Ikväll smäller det i Indian Wells. Årets första 1000-turnering bjuder på drömfinalen framför andra:
Roger Federer vs Novak Djokovic – det är åtminstone i mina ögon den mest kittlande final som går att tänka sig på tenniscirkusen.
Inte så mycket därför att det är världsettan och världstvåan som ställs mot varandra utan därför att det finns en långt mer laddad stämning mellan Federer och Djokovic än i några andra tungviktsmöten. Såväl på men främst vid sidan av banan har de under åren haft en rad dispyter och det finns definitivt inte samma respekt mellan dem som det finns mellan till exempel Federer och Rafael Nadal eller mellan Djokovic och Andy Murray.
Ändå har jag i alla fall känslan av att relationen mellan Federer och Djokovic förbättrats något under de senaste åren. Främst därför att den serbiske världsettan har tonat ned sin tidigare kaxiga attityd och allt mer sällan fejkar skada eller orkeslöshet under matcherna. Just Djokovic arrogans och fula knep på matcher retade gallfeber på Federer som efter förluster mot serben lika pliktskyldigt som snabbt tackade för god match vid nät.
Novak Djokovic har utan tvekan mognat oerhört mycket under de senaste åren och är i dag en bra förebild som världsetta. Men skadan han i början av karriären åsamkade sitt varumärke tar mycket lång tid att reparera och till och med enstaka återfall i gamla synder straffar sig svårt.
Överallt omåttligt populäre Roger Federer kommer att ha publiken bakom sig i kvällens final i Indian Wells och det gäller för Djokovic att inte låta sig påverkas. Eller rättare: att inte visa sig påverkad och att under inga omständigheter ironisera över åskådarnas reaktioner. Vi har tidigare sett Djokovic applådera sina egna vinnande slag då han ansett att publikens reaktioner varit för svaga eller hur han satt handen bakom örat för att visa att han tycker publiken är för tyst – liknande utspel i kväll och Roger Federer kommer att bäras fram av åskådarna till en femte titel i Indian Wells.
Den 33-årige schweizaren har 20-17 i inbördes möten, segrade senast (årets Dubai-final) och vann ifjol tre av fem möten (i det sjätte vann Djokovic på wo sedan Federer skadat ryggen i ATP-slutspelets semifinal).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar