lördag 6 juni 2015

10 000 kronors-fråga nästa för Wawrinka och Norman


Novak Djokovic saknar bara Paris-titeln i Grand Slam-samlingen
Hur ska Stanislas Wawrinka kunna besegra överlägsne världsettan Novak Djokovic i söndagens Paris-final?
Att jag blir svaret skyldig spelar ingen roll – huvudsaken är att den 30-årige schweizaren och hans coach Magnus Norman klurar ut ett sätt.
Det är en sak att Wawrinka har högre potential än flertalet toppspelare och att han spelar glimrande när han är avslappnad och vågar driva på för fullt i slagen. Men att göra det i bäst av fem set mot en spelare som inte bara har ett enormt starkt försvar utan också kan vända en bollduell till explosiv offensiv? Nej!
För hur ska det gå till? 
I min ungdom fanns ett tv-program som hette 10 000 kronors-frågan där deltagarna ställde upp inom sina respektive specialområden. Ju högre belopp som stod på spel desto svårare blev frågorna.
Överfört till dagens situation i tennis skulle 10 000-kronors-frågan i ämnet herrtennis vara: Hur ska man besegra Novak Djokovic?
Nu handlar det förstås inte om att enbart lista ut svaret utan teorin måste visa sig hållbar i praktiken.
Kan Wawrinka med Normans hjälp hitta ett svar som håller väntar långt mer än 10 000 kronor vilket ändå skulle ha underordnad betydelse för dem i förhållande till äran och stoltheten.
Men var hitta svaret?
Ser vill till slagregistret kan Djokovic volley definitivt bli effektivare men det är ändå ingen akilleshäl eftersom han är stabilare än konkurrenterna från bakplan och inte behöver överraska med nätattacker. Serbens enda svaghet är att han kan tappa fokus och då slänga iväg ett par game men det är ju inget som kommer på beställning från motståndaren och brukar inte heller påverka matchutgången.
Den 28-årige serben tvingades i dag till fem set av jämnårige världstrean Andy Murray men ändå blev semifinalen ingen rysare. Efter ett snabbt servegenombrott i skiljeset hade Djokovic matchen åter i sina händer.
6-3, 6-3, 5-7, 5-7, 6-1 i semifinalen som på fredagskvällen bröts vid 3-3 i fjärde set då ett oväder drog in över Paris.
I sin första tävling för året förlorade Djokovic i skiljeset mot Ivo Karlovic.
Sedan dess har världsettan elva raka segrar i matcher som gått till avgörande set och siffrorna i skiljeset talar sitt tydliga språk.
6-0, 6-4, 6-2, 6-0, 6-0, 6-1, 6-3, 6-1, 6-3, 6-3, 6-1.
Hans årsfacit i skiljeset mot Murray:
6-0 i finalen i Mastersturneringen i Miami.
6-1 i semifinalen i Franska mästerskapet.
Djokovic seger i dag var den 28:e i rad och samtidigt bröt han världstreans 15 matcher långa segersvit på grus. Murray är utan tvekan betydligt starkare på grus än tidigare år. Han har flyttat fram sin position i banan och tar betydligt fler offensiva initiativ än tidigare. Det räckte i alla fall till att få fram ett skiljeset.
Vad ska och kan Wawrinka hitta på för att lyckas ännu bättre än så?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar