söndag 7 juni 2015

Tack för showen, Wawrinka ! Norman är årets tränare


Jaaaaa! Magnus Norman ser matchbollen gå in
Att Stanislas Wawrinka med sitt enorma klipp i slagen periodvis kan spela ut världsettan Novak Djokovic visste vi sedan tidigare.
Att schweizaren skulle klara av det på grus i bäst av fem set fanns inte – åtminstone inte i mina tankebanor.
Åh, vad härligt det kan vara att ha fel.
Grattis, Wawrinka!
Grattis, Magnus Norman!
Och Grattis också till Idrottsgalans jury som nu väl inte ens behöver sammanträda för att utse 2015 års främste tränare.
2000 års Paris-finalist brukar ha pokerfejs under sin adepts matcher och så också i finalen - tills matchbollen var inslagen. Då skrek svensken ut sin glädje och då Wawrinka några minuter senare kom till spelarboxen blev det stort kramkalas.
För några dagar sedan skrev jag på Challenge om förvandlingen Stanislas Wawrinka genomgått under det drygt två år långa samarbetet med Norman och ska därför bara kort beröra det här:
Schweizaren har blivit fysiskt och mentalt stark. Han fruktar inte utdragna kraftmätningar under pressande väderförhållanden. Han har inte längre en hämmande respekt för de andra och sedan får de heta Djokovic, Federer, Nadal eller Murray.
Med andra ord: Under Magnus Normans ledning har Wawrinka blivit en vinnare.
I finalen ( 4-6, 6-4, 6-3, 6-4) fanns flera kritiska ögonblick som hade kostat ”den gamle” Wawrinka segern.
Även under finalen fick Wawrinka stående ovationer för sitt bländande spel
Kanske hade en del av luften gått ur honom redan efter att ha förlorat första set mot en spelare som han har 3-17 inbördes mot.
Nu fanns inte ens en tillstymmelse till gamnacke hos Wawrinka som då han i andra set fick ordning på serven tog över kommandot i bollduellerna.
I fjärde set lyckades schweizaren inte förvalta någon av sina två breakmöjligheter till 4-3 och hamnade i sitt efterföljande servegame i 0-40-underläge.
Där kändes det som att matchbilden var ytterst nära att svänga tillbaka till världsettans favör. I ett skiljeset hade det kunnat spela in att Djokovic vunnit fyra av deras fem möten som gått till ett femte set, senast då i semifinalen i årets Australien Open där han nollade Wawrinka i skilje.
Nu redde den nye världsfyran inte bara ut krisläget i egen serve utan bröt också till 5-4. Om Djokovic ville överrumpla sin motståndare eller om serben var stressad ska jag låta vara osagt men att spela serve/volley på andraserve visade sig i alla fall vara oklokt.
Stanislas Wawrinka satte punkt med sitt 60:e (!) vinnande slag – dubbelt så många som Djokovic – och att det var hans paradslag rak backhand som säkrade karriärens andra Grand Slam-titel gjorde slutvinjetten lite extra vacker.
60 vinnande slag alltså. Mot Djokovic! Nej, det ska inte gå. Men det visar bara att Wawrinkas högsta kapacitet är på en nivå som kanske ingen av de andra når upp i. Det såg vi bland annat då han bröt Djokovic i tredje set. Schweizarens spel där saknar motsvarighet. Han har alltid haft ett mycket stort spel. Men avsaknaden av jämnhet hindrade honom i många år från att konkurrera om de tyngsta titlarna.
Under Normans ledning har han tagit två.
Överlägsne världsettan Djokovic var en stor förlorare
Inget under årets grussäsong har pekat mot att Wawrinka skulle lyfta bucklan på Roland Garros.
Jag var överraskad över att han tog sig till final och tilldömde honom ytterst små möjligheter mot Djokovic som hade 28 raka segrar och som förlorat bara två matcher i år.
Den 28-årige serben uppträdde som en stor förlorare och höll god min trots att nederlaget måste ha smärtat inombords. Tänk bara, då han kvartsfinalbesegrade niofaldige Paris-mästaren Rafael Nadal i vad många kallade den moraliska finalen var nog de flesta övertygade om att han skulle ta den enda Grand Slam-titel som saknas i samlingen.
Min tanke var att världsettan möjligen skulle få en reaktion i semifinalen men då han tog sig igenom den..., ja, då skulle han också få sista ordet.
Det fick istället en 30-årige schweizare som på sina 32 första Grand Slam-turneringar hade två kvartsfinaler som bästa resultat och som på de senaste nio har två titlar, två semifinaler och vid bara två tillfällen fallit bort före kvarten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar