måndag 8 juni 2015

Var bara en tidsfråga innan Dahlström skulle få sparken


Challenge 29 januari i år
Svenska tennisförbundets generalsekreterare Ulf Dahlström sparkas med omedelbar verkan.
Under en längre tid har frågan inte varit om Dahlström ska få sparken utan när det ska ske.
Samtidigt som jag välkomnar beslutet beklagar jag personen Ulf Dahlström.
Han är en hygglig och glad kille som det alltid har varit lätt att snacka med – så länge det handlat om saker som inte haft med hans jobb som generalsekreterare att göra.
Då har det varit locket på. Med ett undantag. Inför hans tillträdande i mars 2012 fick jag en intervju med Dahlström som hade stora visioner och stor tilltro till sin kompetens vad gällde bland annat att skaffa förbundet penningstarka sponsorer.
Det lät lovande.
Svenska tennisförbundet hade tidigare haft en närmast osannolik förmåga att anställa personer som snart visade sig mer eller mindre olämpliga för jobbet. Inte minst i jämförelse med sin företrädare Henrik Källén hade Ulf Dahlström alla förutsättningar att göra ett starkt intryck.
Så blev det inte. Svensk tennis har inte haft en så osynlig generalsekreterare sedan Frederic Öberg som å andra sidan inte hade lika lång tid på sig att göra avtryck. Det dröjde nämligen bara ett halvår innan alla inklusive Öberg själv insåg att han hade hamnat på fel stol.
Relativt tidigt stod det klart att så var fallet även med Dahlström. Det kom inga nya sponsorer. Det gjordes en kommunikationssatsning som i och för sig gett en uppfräschad hemsida men som kostat mer än den smakat. Förra året beslutade förbundets huvudsponsor SEB att hoppa av efter 2015. SEB står för drygt 70 procent av förbundets sponsorsintäkter.
Ulf Dahlström ska definitivt inte lastas för allt som inte gjorts eller som gjorts men gått snett.
Men som generalsekreterare har han ändå haft en stor del av ansvaret.
Varför får han då gå först nu?
Den tidigare styrelsen hade helt enkelt inte ork eller lust att tag i frågan. Det fanns redan kritik mot att ordföranden Stefan Dahlbo satt kvar trots att han var misstänkt för brott i samband med HQ Bank-skandalen och ingen ville skapa ytterligare turbulens i förbundstoppen.
Svenska tennisförbundets hemsida i dag
För sex veckor sedan valdes Thomas Wallén till ordförande efter Dahlbo.
Många i svensk tennis såg det som en möjlighet till nystart på flera plan.
Så alltså även den nya styrelsen.
På förbundets hemsida beskrivs det så här: 
”Tillsammans har styrelsen och Ulf kommit fram till att det är rätt tid för en ny person att ta sig an Svenska Tennisförbundets framtida utmaningar”.
I artikeln står också att förbundet nu startar processen för att hitta en ersättare till Dahlström.
Högst på min önskelista: bandyförbundets GS Marcus Norman.
Men även nye tennisbasen Thomas Wallén är som klippt och skuren för uppgifterna som åligger en GS. Wallén har förklarat att han kommer att vara en arbetande ordförande vilket ger möjlighet till en lösning där den 61-årige göteborgaren i praktiken fungerar som ordförande med GS-frågorna på sitt bord.
Eftersom GS har att svara inför sin styrelse och Wallén då skulle bli chef över sig själv är det inte en optimal lösning.
Men det kan vara värt att pröva - åtminstone under den tid som Ulf Dahlström kvitterar ut sitt avgångsvederlag.
Dessutom kan det i alla fall inte bli sämre än det brukar vara.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar