onsdag 10 juni 2015

MP stoppade plan i Bromma - men nu kan GTG andas ut


Det har gått fem år och har varit många turer sedan jag skrev denna artikel
Faksimilet här intill är hämtat från SvD.
Den 15:e september – 2010 !
Då höll exproffsen Magnus Norman, Mikael Tillström och Nicklas Kulti presskonferens på Globe Hotel tillsammans med Stockholms dåvarande kultur- och idrottsborgarråd Madeleine Sjöstedt.
Nyheten: Planerna på att i Stockholm bygga ett stort tenniscenter.
Globen-området där det skulle uppföras ett nytt Söderstadion nämndes som ett alternativ, kostnaden beräknades till 200 miljoner kronor och målsättningen var att bygget skulle stå färdigt 2015.
Det gör det ju inte.
Men den som väntar på något gott...
Tidigare denna vecka beslutade kommunfullmäktige i Danderyd att sälja mark till tennisakademin Good to Great som drivs av de tre exproffsen.
Nu återstår bygglov och upphandling av byggentreprenör innan spaden sätts i marken vilket beräknas ske i slutet av året. Målet är att allt ska stå klart 2017 och när portarna slås upp har akademins spelare tillgång till bland annat:
•7-8 hardcourtbanor inomhus.
•7-8 grusbanor utomhus.
•Ett stort och toppmodernt elitgym.
•Restaurang.
•Klassrum.
•Övernattningsrum.
Kostnad?
Som alltid då det gäller så här stora projekt är det svårberäknat. Då det pratades om en hall i Globen-området uppskattades kostnaden alltså till runt 200 miljoner kronor. På den mark där tenniscentret nu ska byggas planerades tidigare en friidrottshall till en kostnad av 150 miljoner kronor.
Dessa siffror ger i alla fall en fingervisning om vilket belopp det nu handlar om. 
Turerna från den där första presskonferensen fram till nu har varit många.
Tillström, Kulti och Norman har anledning att vara både glada och stolta
Good To Great har haft sin verksamhet i Salk-hallen och flyttade den sedan till Järfälla. Under tiden har ägartrion haft många kontakter med ett antal kommuner runt Stockholm. Ett tag lutade det åt Sollentuna och vid ett annat tillfälle åt Täby. Sedan blev Stockholm aktuellt igen och GTG fick till och med anvisad mark i närheten av Bromma flygplats. Allt tycktes klappat och klart.
Maktskiftet i Stockholm stad förändrade allt. Med det rödgröna styret blev flygplatsens framtid osäker. Framför allt är det miljöpartiet som vill se en nedläggning och det trots att partiets språkrör Gustaf Fridolin vid en nedläggning skulle tvingas att åka bil, buss eller tåg till Arlanda.
Osäkerheten kring vad som skulle hända med området där hallen var planerad gjorde att GTG åter vände blickarna mot kranskommunerna. Danderyd visade snabbt stort intresse.
I måndags klubbades saken igenom i kommunfullmäktige.
Jag beundrar det tålamod och den ihärdighet som Kulti, Norman och Tillström visat i det här segdragna ärendet.
Så: bra jobbat och grattis, killar ! Grattis också till svensk tennis där alla på ett eller annat sätt blir vinnare på att den redan framgångsrika akademin nu skaffat sig ännu bättre förutsättningar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar