lördag 6 juni 2015

Bara nerverna kan stoppa Williams från en Grand Slam

20:e Grand Slam-titeln och halvvägs till en Grand Slam

Dagens final i Franska mästerskapet blev spännande - ett litet tag.
Men det krävdes att överlägsna världsettan Serena Williams drabbades av gummiarm.
Att det var först då 13-rankade tjeckiskan Lucie Safarova slapp statistrollen på Roland Garros centercourt visar mer än något annat hur överlägsen Williams är alla sina konkurrenter.
Nja, det visade förstås också ytterligare en sak: att den 33-åriga amerikanskan inte blivit kvitt de svaga nerver som under de senaste åren ställt till det för henne vid flera tillfällen.
Precis som är fallet med Roger Federer har Williams tappat mycket mental styrka under de senaste åren. Eftersom hon spelmässigt är så klart mycket bättre än de övriga brukar det reda upp sig ändå och så också i dag.
6-3, 6-7, 6-2 till Williams som i andra set hade 4-1, egen serve och 40-15.
Då kom blackouten.
Två dubbelfel, vingliga grundslag och Williams rörde sig som om hon stod upp till anklarna i gruset.
Minspelet och kroppspråket underströk att hon hade noll koll på vad som hände.
Safarova hade bara att tacka och ta emot. När Williams spelar på runt 60 procent av sin kapacitet har spelare av Safarovas klass en möjlighet att hänga med i tempot.
Scenförändringen var kul för publiken och tv-tittarna. Det skapade åtminstone lite spänning. Men det hade varit ännu bättre om den förändrade matchbilden berott på att tjeckiskan höjt sitt spel istället för att det som nu var följden av att Williams spel rasade ihop.
Safarova är ny världssjua efter första GS-finalen
Hon lyckades i alla fall återfå fokus i tredje set och bärgade sin 20:e Grand Slam-titel och den tredje i Paris där hon segrade redan 2002.
Men vägen till Paris-bucklan har varit krokig i år.  Hon stördes inledningsvis av en armbågsskada, blev sedan influensasjuk och har inte alls varit sitt bästa jag under de två veckorna. I fem av sina sju matcher tvingades amerikanskan till skiljeset och vid fyra tillfällen vände hon setunderläge.
Serena Williams har segrat i årets två första Grand Slam-turneringar och är nu alltså halvvägs till en Grand Slam.
Om hon ska lyckas med den bedriften är upp till henne själv.
Eller bättre: till hennes nerver.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar