onsdag 20 juli 2016

Williams lyser så starkt att världstvåan står i skuggan

Kerber mjukar upp inför en träning
Världstvåan Angelique Kerber är i Båstad.
Men det har hittills inte väckt någon större uppmärksamhet.
Den 28-åriga tyskan skulle förmodligen kunna promenera längs hela Köpmansgatan utan att någon la märke till henne.
Jag hoppas att såväl media som den svenska tennispubliken under veckan får upp ögonen för den vänsterhänta fajtern som ger ett mycket sympatiskt och jordnära intryck.
Det är ingen glamour runt henne. Inga divalater.
Att en av damidrottens främsta utövare kan vara relativt anonym utanför den trängre skaran är på ett sätt mycket anmärkningsvärt men på ett annat sätt lätt att förstå.
Det beror ju på Serena Williams.
Den amerikanska tennisikonen lyser så starkt att Kerber och alla de andra inte lyckas tränga sig igenom.
Det är alltså samma fenomen som inom herrtennisen men med den skillnaden att det där är fyra spelare – Djokovic, Federer, Nadal och Murray – som får all uppmärksamhet.
Först och främst är Williams och de fyra herrdominanterna en oerhörd tillgång för tennisen. Det är dessa spelare som med sina fantastiska framgångar gör att sporten är inne i av av sina kanske starkaste perioder i historien.
Det gynnar på ett sätt alla turneringar.
Men som alltid finns det två sidor av myntet.
WTA-turneringen i Båstad får tjäna som exempel.
Då Serena Williams spelade i Båstad för tre år sedan fick det enormt genomslag i svensk media och även internationellt uppmärksammades den överlägsna världsettan Sverige-besök.
Det var hysteri i det svenska tennis-meckat då Williams anlände, varenda steg hon tog bevakades och folk trängdes runt banan då hon tränade.
Samma sak då Williams återvände ifjol.
Kerber kom relativt obemärkt till Båstad i måndags. Bara en liten stund senare körde hon sitt första träningspass och som mest var det sex personer som tittade på. Bland dem fanns Torbjörn Dencker och jag som träffade Kerber efter hennes träning:


Här pratar vi alltså om en världstvåa som i år tagit sin första Grand Slam-titel – efter finalseger mot Williams – och som nyligen spelat final i Wimbledon och som har just bara Serena Williams framför sig på rankningen.
Kerber håller en låg profil och jag tror inte alls att hon lider av att vara lite anonym, snarare tvärtom.
I Tyskland har hon varit mindre omskriven än till exempel Sabine Lisicki som gärna söker rampljuset och det är egentligen först i år som Angelique Kerber fått ett riktigt erkännande. Då är hon ändå inne på sin femte raka säsong på topp-10.
Att Kerber – liksom alla andra tyska damspelare – ständigt jämförs med 22-faldiga Grand Slam-segraren Steffi Graf är en förklaring till varför hon inte fått riktig stjärnstatus i hemlandet.
Avslappnad världstvåa på presskonferens
En annan är förmodligen att hon valt att bosätta sig i Polen där hon har sina farföräldrar och en egen tennisakademi. Gång efter annan har hon förklarat att hon är tyska och att valet att bosätta sig i Polen beror på att hon står framför allt in farfar mycket nära.
Kerber gör sin fjärde start i Båstad. Senaste gången var 2011 då hon var rankad 100 och föll i andra omgången.
Nu är hon favorit om än inte skyhög eftersom grus inte är hennes bästa underlag.
I dag möter hon 664-rankade hemmaspelaren Cornelia Lister som får ett minne för livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar