tisdag 19 juli 2016

Larsson kopplade greppet redan före första poängen


Titelförsvararen gav nytt bevis på sin mentala styrka
Sverigeettan Johanna Larsson vann den mentala kampen mot utmanaren Rebecca Peterson – kanske redan då spelarna gjorde entré på centercourten inför drygt 6000 åskådare.
Nej, jag kanske överdriver betydelsen av hur det såg ut före matchen i dagens svenskmöte i Ericsson Open i Båstad. Men med facit i hand känns det i alla fall som den 28-åriga norrländskan redan före matchen (7-6, 6-2) kopplade ett visst grepp på sin åtta år yngre motståndare.
Medan Rebecca sammanbitet och lite inbunden gick in på banan tackade Johanna åskådarna för applåderna och jublet genom att höja sin racket.
Indirekt sa hon: det här är min hemmaplan och min publik.
Efter en titel och ytterligare två finaler i Båstad har Larsson redan bevisat att hon är en stark hemmaspelare. Men hennes utmaning i dag var ändå av det tuffare slaget eftersom hon egentligen inte hade något att vinna.
Även om Johanna flera gånger under karriären visat att fajterhjärtat och den mentala styrkan är hennes kanske allra största tillgångar är jag djupt imponerad av sättet på vilket hon bestod provet i dag.
En nervsvagare spelare hade definitivt darrat efter att vid 6-5 ha missat
möjligheten att serva hem setet. Men nej, det tycktes inte bekomma Larsson som dominerade i tiebreak.
Utmanaren kroknade lite efter några game i andra set
Naturligtvis spelade Larssons större rutin in i såväl tiebreak som i matchen som helhet. Å andra sidan hade Peterson inget förväntningstryck på sina axlar.
Spelkvalitén var av det mindre publikvänliga slaget vilket inte är mycket att säga om eftersom så ofta blir fallet när två kompisar ställs mot varandra.
Den ensidiga matchbilden med baslinjedueller – ofta med långt mer än god säkerhetsmarginal – reste frågetecken om spelarna var så tagna av stundens allvar att de inte kom sig för att variera.
Bådas spelstilar öppnar för en motståndare att slica backhand lite kort på den andres forehand. Johanna gjorde det några enstaka gånger och vann poängen. Rebecca försökte vid ett par tillfällen men fick inte till slicen.
Att många damspelare – jo, det är faktiskt vanligare i damtennis- har svårt i djupled är väl känt. Då finns förstås ingen bättre taktik än att då och då överraska med stoppbollar. Extra effektivt är det i motvind och eftersom centercourten i Båstad ofta är vindpinad fanns här mängder av lägen att rycka motståndaren i djupled.
Johanna slog fyra stoppbollar och vann samtliga poäng, bäst minns jag den härligt maskerade stoppbollen på forehand på en viktig poäng i första set.
Det var matchens delikatess. 
*
Den fina publiksiffran ska ses mot bakgrund av att det var fri entré.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar