måndag 18 juli 2016

Prestigefyllda svenskmötet blir en mental kraftmätning


Sverigeettan Larsson har en titel och ytterligare två finaler i Båstad
Hemmaplan – en hjälp eller ett ok?
Allt beror förstås på vilken spelare vi frågar.
En del lyfter sig medan andra underpresterar.
Spelarna i den sistnämnda kategorin brukar dock kunna hantera situationen bättre med åren.
Tisdagens kompis- och svenskmöte i Ericsson Open är högintressant ur flera synvinklar.
Sverigeettan Johanna Larsson, 28 år, har svarat för många starka resultat i Båstad och ifjol kom pricken över i:et med karriärens första WTA-titel i singel.
Sverigetvåan Rebecca Peterson, 20 år, nådde i fjolårets upplaga sin första kvartsfinal i dessa sammanhang.
Två starka hemmaspelare alltså.
Pressen på dem i övrigt då?
Självklart är det Larsson som har mest att förlora vilket hon själv också konstaterade på dagens presskonferens.
Dels är hon titelförsvarare och dels är hon i kraft av klar Sverigeetta storfavorit i mångas ögon och det i en match med all den prestige som följer med då två landsmaninnor ställs mot varandra.
Okej, utmanaren Peterson har en kvartsfinal att försöka leva upp till vilket självklart kan kännas lite betungande för en så ung spelare. Å andra sidan kan hon spela helt utan förväntningstryck eftersom ingen ens skulle höja på ögonbrynen om hon förlorar
Det är synd för båda spelarna, för publiken och för turneringen att svenskmötet kommer i första omgången istället för till exempel i en kvart.
Allt är upplagt för en mental kraftmätning och jag hoppas att båda står pall för trycket.
*
Susanne Celik hämmades klart av hemmaplan då hon i dag föll med 6-1, 6-3 mot Anna Karin Schmiedlova. Någon annan förklaring har i alla fall inte jag till den 21-åriga Sverigetreans bleka insats. Det var som om hon ville så mycket att det mesta gick i baklås. Vi var säkert många i publiken som led med henne. 
Visserligen ligger den jämnåriga slovakiskan hundra platser (53-153) före Celik på rankningen men att Schmiedlova inte vunnit en match på WTA-touren sedan januari visar på långvarig formsvacka som självklart satt sina spår i självförtroendet.
Vid 3-3 hade hemmafavoriten ett utmärkt tillfälle att åtminstone testa om motståndarens nerver skulle hålla. Men nej, istället bjöd Celik på en rad gratispoäng.
Med tanke på att hon är färsk i dessa sammanhang fanns det ingen anledning att skruva upp förväntningarna. Men efter hennes mycket starka säsong på ITF-touren fanns det i alla fall hopp om att hon skulle kunna ta för sig mer än vad som blev fallet.
Nu slutade det med en värdefull erfarenhet för framtiden.
*
Torbjörn Dencker och jag träffade idag titelförsvararen Johanna Larsson:

                                      

1 kommentar:

  1. Liten undran angående Challengers - Som nu så spelas det en i Gimcheon i Korea där högst tankade spelare är rankad 172 - Finns det inget värde i att spelare av "lägre" challenge-kaliber att kunna försöka skaffa sig värdefulla segrar och poäng i en sådan här turnering istället för att slåss på de Europeiska/Anerikanska där konkurrensen ofta är väldigt mkt högre? Eller är det fortfarande en ren ekonomisk fråga på denna nivå?
    /Peter

    SvaraRadera