tisdag 6 september 2016

Ungt och spännande DC-lag - bristande rutin är ett minus


Att Elias Ymer hittar formen är ett måste om Rosengrens manskap ska vinna
Rätt, kul, och spännande - samt ett litet frågetecken.
Där min korta samman-fattning av laguttagningen som Sveriges Davis Cup-kapten Fredrik Rosengren i dag gjorde inför nästa helgs kvalmatch mot Nederländerna i Båstad.
Elias och Mikael Ymer tar hand om singlarna och Isak Arvidsson/Fred Simonsson bildar dubbelpar.
Arvidsson är med sin 24 år äldst i laget och 17-årige Mikael Ymer är yngst. Ett ungt och mycket spännande framtidslag som förhoppningsvis redan nu har vad som krävs för att säkra nytt division I-kontrakt.
Men Sveriges bäste dubbelspelare då, formstarke Robert Lindstedt som är framme i kvartsfinal i US Open?
Det är klart att frånvaron av honom är ett mycket stort avbräck. Rosengren förklarar på förbundets hemsida att Lindstedt inte är tillgänglig.
Han är alltså inte petad. Vad jag förstått har den 39-årige dubbelspecialisten inte känt sig hundraprocentigt frisk under den senaste tiden vilket skulle kunna vara förklaringen om han bett att få avstå spel.
Johan Brunström och Andreas Siljeström ? Paret har i år bland annat tagit tre Challengertitlar och var för drygt en månad sedan i final i ATP-turneringen i Atlanta – ett facit som Simonsson/Arvidsson inte når upp i.
DC-dubbelparet efter segern i RC Hotel Open i Jönköping
Mot detta ska vägas:
Att Arvidsson/Simonsson vann då paren i somras möttes i finalen i Båstads Challenger.
Att Arvidsson och Simonsson är starkare singelspelare och med det klart bättre alternativ om någon av bröderna Ymer inte kan spela på söndagen.
Men att både Elias och Mikael ska bli satta ur spel är föga troligt och det är just på den här punkten jag tycker det finns anledning att sätta ett litet frågetecken för uttagningen.
Isak Arvidsson och Fred Simonsson har aldrig spelat DC-dubbel ihop. De har spelat var sin dubbel i dessa sammanhang och trots att det blev förlust gjorde båda bra insatser.
Där finns ytterligare en gemensam nämnare: de spelade i par med rutinerade och trygge Johan Brunström som med sin erfarenhet och positiva attityd gav partnern både trygghet och självförtroende.
Nu har Isak och Fred ingen att luta sig mot på motsvarande sätt utan ska stå på egna ben mot mycket starkt motstånd.
Med Johan Brunström i laget skulle Sverige haft ett tungt ankare i dubbeln och samtidigt ett singelalternativ i Arvidsson eller Simonsson.
*
Markus Eriksson och stjärnskottet Carl Söderlund är med i truppen och har möjlighet att slå sig in i laget som kan ändras fram till lottningen nästa torsdag.
*
Nederländerna får trots bortaplan gälla som favoriter: Robin Haase (rankad 62) och Thiemo de Bakker (150) spelar singlarna. Är Haase inte slutkörd efter fredagens singel talar allt för att han spelar dubbeln i par med världselvan Jean-Julien Rojer. I laget ingår också 19-årige Tim van Rijthoven som inte passerat 300-strecket på rankningen i vare sig singel eller dubbel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar