tisdag 19 april 2016

Valet av Williams/Djokovic visar hur stark tennisen är


Enda kvinnliga idrottare som fått Laureus Award tre gånger
I Sverige står tennis inte högt i kurs då landets främsta idrottsutövare ska utses.
Gång efter annan har tennisstjärnorna ratats av juryer och nämnder som ofta inte verkar bry sig om i vilken konkurrens utövaren nått sina framgångar.
Visst, det är några år sedan svensk tennis hade en spelare som höll måttet för att kunna konkurrera. Men jag menar att det historiskt varit för nämnderna genant låg värdering av de stora internationella framgångar tennisstjärnorna haft.
Skräckexemplet är förstås Victoriastipendiet som delades ut första gången 1978 och där nämnden lyckats förbigå Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander och alla de andra svenska tennishjältarna.
Men nåja, kanske ska det ändå inte ses som ett tecken på att nämnden är motståndare till tennis. Att inte heller Zlatan tilldelats utmärkelsen visar ju på lika bred som grav inkompetens.
Internationella jurys och nämnder förstår att sätta in tennis i ett globalt perspektiv och därför har många tennisspelare under åren förärats många mycket prestigefyllda utmärkelser.
Prisad andra året i rad
Senast i raden är sportens båda överlägsna världsettor som stal showen på måndagskvällens gala i Berlin då Laureus Award delades ut.
Årets idrottskvinna 2015: Serena Williams.               
Årets idrottsman 2015: Novak Djokovic.
Båda får utmärkelsen för tredje gången.
• Williams har varit nominerad vid inte mindre än tio tillfällen och är nu enda kvinnliga idrottare som fått utmärkelsen tre år (tidigare 2003 och 2010). Hon tog förra året titeln i tre av de fyra Grand Slam-turneringarna och var nära en äkta Grand Slam då nerverna svek henne i US Open-semifinalen.
•Djokovic prisades första gången 2012 och får nu utmärkelsen för andra året i rad. Den överlägsne världsettan segrade ifjol i tre av fyra Grand Slam-turneringar (undantaget i Franska mästerskapet där han var i final), tog ytterligare sju titlar och hade 82-6 i matchfacit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar