lördag 5 november 2016

Snart drar Elitserien igång - frågan är bara varför...


Fair Plays damer jagar tredje raka SM-guldet i Elitserien
På tisdag inleds den både omtyckta och ifrågasatta Elitserien.
En del menar att den gynnar svensk tennis utveckling medan andra hävdar tvärtom. Båda parter har redan tidigare kommit till tals på Challenge och jag vågar utlova att det här blir fortsatt debatt under årets serie.
Är mycket spänd på att då höra vilka som eventuellt tycker att serien ligger bra i tiden.
Jag ifrågasätter inte serien i sig (finns både för- och nackdelar med den) men menar att spelperioden november-december inte alls gagnar spelarna och med det inte heller svensk tennis.
Under samma period är det nämligen fullspäckat med tävlingar på ITF-touren och de svenska spelarna går nu miste om möjligheten att ta värdefulla poäng och förbättra sin position inför 2017.
Det räcker med en snabb blick på ITF:s tunna tävlingskalender för januari 2017 för att inse att det är en period som skulle passa de svenska spelarna långt bättre.
Ja, med ett (1) undantag då: Johanna Larsson som spelar Australian Open (start 16 januari) och kanske någon WTA-turnering före det.
Men Larsson är också enda svenska på WTA-touren och på ATP-touren finns ingen svensk.
Där vimlade det av blågula spelare under de för svensk herrtennis goda åren och då låg elitserien perfekt i tiden för de allra flesta. De hade avslutat säsongen på proffstouren och la in elitseriespel under vilo- och uppbyggnadsperioden inför nästa säsong.
Dagens svenska spelare befinner sig på en annan nivå och då gäller det att skapa bästa möjliga förutsättningar för dem och med det också för svensk tennis i stort.
Att lägga Elitserien under den period som passar spelarna bäst skulle vara en bra början.
*
Fotnot: damernas elitserie spelas 8 november-4 december,  herrarnas 12 november-11 december.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar