söndag 11 september 2016

Visst är Stan the Man - i natt tog Wawrinka US Open-titeln


Jaaaaaa! Wawrinka tog i natt sin tredje Grand Slam-titel
Historien upprepade sig då Stan Wawrinka i natt tog sin tredje Grand Slam-titel.
För två år sedan vände han i Australian Open 0-1 i set i kvartsfinalen mot Novak Djokovic för att sedan ta titelm.
Ifjol vände han i finalen i Franska mästerskapet efter 0-1 mot serben.
Och samma sak i natt: 6-7, 6-4, 7-5, 6-3 i en fantastiskt välspelad final inför drygt 23 000 åskådare på Flushing Meadows i New York och miljontals tv-tittare världen över.
Under de senaste 29 åren är det bara två spelare som lyckats vända 0-1 i en US Open-final. Senast det skedde var då Juan Martin del Potro 2009 mötte världsettan Roger Federer och 1992 handlade det om Stefan Edberg som genom vändningen mot hemmafavoriten Pete Sampras tog sin andra raka US Open-titel.
Wawrinka var spelmässigt ett nummer för stor för Djokovic.Världstreans vanliga starka offensiv kompletterades med ett – höll på att skriva förvånande – kompakt försvar.
I det mentala spelet handlade det faktiskt om utklassning. Wawrinka kan ibland lacka ur då det tar emot men var nu iskall såväl vid 1-5 i första set som då han vid 3-1 i tredje hade 40-15 men ändå förlorade gamet. Han lät sig inte heller påverkas då Djokovic i fjärde set tog ett par medical timeouts för att få såriga tår omplåstrade.
Mästarcoach
Djokovic påminde om surknölen Andy Murray, gnällde mot sitt team på läktaren och visade med gester att han inte alls var i harmoni.
Ändå gjorde han sin bästa match i turneringen inför vilken jag hade Andy Murray som favorit framför just Djokovic.
Men efter att ha följt de båda finalisternas väg fram till nattens avgörande fick den 31-årige schweizaren tipset. Han har stadigt höjt sin nivå medan Djokovic inte fått det där riktiga testet som så många toppspelare säger är så viktigt att få just för att komma upp på hög nivå i slutomgångarna.
Vad ska man säga om Wawrinkas coach Magnus Norman?
Det känns som om alla superlativer redan är sagda och skrivna om den 40-årige värmlänningen som var världstvåa och uppe i final i Franska mästerskapet för 16 år sedan och som coach fört fram Robin Söderling och Stan Wawrinka till ännu större framgångar än så.
Robin var i Paris-final 2009 och 2010 och Wawrinka har tagit tre Grand Slam-titlar vilket gör att han nu är lika segerrik i dessa sammanhang som betydligt mer uppmärksammade Andy Murray.
Stort Grattis, Magnus och tack för att du som representant för akademin Good to Great och för svensk tennis ser till att Sverige fortfarande nämns i de allra största sammanhangen på tenniscirkusen.
*
Med det sätter Challenge punkt för två veckors bevakning av årets fjärde Grand Slam-turnering. Timmen är sen och nu väntar tre timmar sömn (hoppas jag) innan avfärd till Båstad där Sverige till helgen spelar Davis Cup-kval mot Nederländerna.
*
Kan tänka mig att Roger Federer är en av de första att skicka grattis-sms till Wawrinka. De är ju kompisar och landsmän. Att den 17-faldige Grand Slam-segraren dessutom slipper se arge rivalen Djokovic (12 GS-titlar) komma närmare på listan känns säkert som skön bonus.
*
Här mer om Wawrinka och Norman under US Open:
Med hjälp av Norman har han blivit unik - nästan
Efter år i skuggan av andra är han värd att stå i rampljuset
Dags för nytt kapitel i dramat om "En förbisedd rivalitet"


4 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Australien 2014 vann Wawrinka i kvarten mot Djokovic, inte semi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jan! Tack för rättelsen, självklart var det kvarten och jag har korrat nu. Mvh Jonas

   Radera