måndag 12 september 2016

17-årig norsk skrällsegrare har tagit upp jakten på Ymer


Casper Ruuds seger fick ett uppslag i Verdens Gang
Kjære nordmenn! 
Har forstått at det er tennishysteri i landet deres og merker det også på bloggen min der innlegget om Casper Ruud og hans sensasjon i Sevilla på knapt ett døgn gikk opp i lesertoppen. Challenge vil følge Casper og hans videre satsing mot toppen, i alle fall så lenge han har minst en svenske foran seg.  (Obs, svenskt skämt:)
Med de orden vill Challenge hälsa alla nya norska läsare lite speciellt välkomna. Statistiken visare att bloggen redan tidigare har ett antal norska följare men efter inlägget om 17-årige Casper Ruuds skräll i Challengern i Sevilla blev det en makalöst stor anstormning av läsare från vårt västra grannland.
Det visar på den tennisfeber som råder i landet där Caspers pappa Christian med sin 39:e plats 1995 är bäst i landet genom tiderna. 
Just att Norge inte har en storslagen tennishistoria (sorry Christian men din Båstad-final -95 räcker inte för det) att se tillbaka på är naturligtvis en stor del av förklaringen till varför Casper nu är en av landets hetaste idrottare och ägnas stort utrymme i media.
Dagen efter hans skräll i Sevilla intervjuades Aftonbladets tennisexpert Stefan Holm och jag av Jonas Wikborg på VG.:  Svenskar hyllar Caspers bragd.
Wikborg frågade bland annat hur vi i Sverige reagerar på att en norrman nu är näst bäste nordbo på rankningen och har bara en svensk framför sig.
 Challenge i lördags. Läs artikeln här
Kanske finns det två svar:
1. De som inte följer tennisen utan fortfarande jämför svenska framgångar med de som var på storhetstiden säger förmodligen något i stil med : "Jaha, nu är svensk tennis så dålig att till och med Norge börjar komma ifatt".
2. Alla som följer tennisen vet att Casper Ruud svarade för en mycket imponerande prestation i Sevilla där han blev en av de yngsta segrarna genom tiderna på Challengertouren. Vi ska också komma ihåg att 19-årige Calle Söderlund fick stor uppmärksamhet i Sverige – om än inte alls av samma mått som Ruud får på hemmaplan – då han i somras gick till semi i Challengern i Båstad.
Hur bra kan Ruud bli? Omöjligt att svara på. Novak Djokovic var just 17 år då han tog in första Challenger-titel och Rafael Nadal var 16 år.  Kent Carlsson var också 16 år,  Mats Wilander 17 år och bland segrarna i just de två ålderskategorierna har ett mycket stort antal nått världstoppen eller i alla fall haft mycket framgångsrika karriärer.
Men där finns också Gabriel Silberstein och Paul Dogger som båda var 17 år vid första Challengertiteln men också är exempel på spelare som sedan inte lät höra tala om sig på allvar.
Elias Ymer klart bäst rankade nordbo i herrtennis
Så osvuret är bäst vad gäller Casper Ruuds framtid.
Vad det däremot finns svart på vitt på är att han med titeln i Sevilla klättrar 176 platser på rankingen där topp-3 i Norden i dag ser ut så här:
150: Elias Ymer, Sverige, 20 år.
274: Casper Ruud, Norge, 17 år.
382: Christian Lindell, Sverige, 24 år.
Vidare kan konstateras:
•Att Sverige har ytterligare tre spelare - Markus Eriksson (26 år), Carl Söderlund (19 år) och Isak Arvidsson (24 år) före norske tvåan Victor Durasovic som är 19 år.
•Att 33-årige danske veteranen Frederic Nielsen med plats 418 år är femte bäst rankade nordbo.
•Att det i Finland ännu inte syns någon arvtagare till Jarkko Nieminen. 19-årige Patrik Niklas Salminen är på plats 834 bäste finländare.
•Att tennisen på Island kanske skulle behöva  en Lars Lagerbäck. Inte en islänning på ATP-rankningen.
*
Tony Jønsson - grundare och ägare av Svenska Tennismagasinet AB och en stor tennisprofil i Norge  - översatte de inledande raderna till norska. Tack!3 kommentarer:

 1. Tänkte höra igen; I Asien spelas det just nu många Challengers runt om i exempelvis Kina - På dessa är poängen samma som i de Europeiska samt Nordamerikanska, pengar likvärdiga men motståndet ganska betänkligt mycket sämre. Hur kommer det sig att inte fler spelare åker över och ger en miniturnè där en chans?

  SvaraRadera
 2. Hej Peter! Det är en bra fråga som jag ska ställa till spelarna.Mvh Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tacksam för återkoppling, funderat mycket på det.

   /Peter

   Radera