onsdag 3 juni 2015

Nadals Paris-facit kan börja spöka för favoriten DjokovicKlarar Djokovic pressen? Har Nadal hittat sitt gamla rätta jag?
I eftermiddag riktar inte bara alla i tennisvärlden sina blickar mot centercourten på Roland Garros.
Kvartsfinalen i Franska mästerskapet mellan suveräne världsettan Novak Djokovic och niofaldige Paris-mästaren Rafael Nadal är en snackis även utanför kretsen av oss redan frälsta.
”En episk kamp” och ”Den moraliska finalen” är två uttryck som används flitigt för det som kanske är tidernas största Grand Slam-kvartsfinal. Den enda konkurrent jag så här i stunden kan komma på är 2001 års US Open-kvartsfinal mellan hemmafavoriterna Andre Agassi och Pete Sampras. Agassi var världstvåa och Sampras hade halkat till tiondeplats på listan då han i deras 32:a inbördes möte segrade efter fyra tiebreak.
28-årige Djokovic och ett år äldre Nadal - han fyller i dag- har mötts 43 gånger, spanjoren leder med 23-20 men har förlorat fem av de sex senaste gångerna. Djokovic har definitivt hittat en spelplan där han med sin starka backhandcross gjort Nadal sårbar på forehand och rivit upp stora hål i spanjorens annars så kompakta försvarsmur.
Att göra det i tresetsmatcher är en sak.
Backhand är viktigt vapen i Djokovic spelplan
Att göra det i bäst av fem set på grus mot Nadal är så nära ett Mission Impossible man kan komma. Robin Söderling är den ende som lyckats och även om hans skräll i åttondelsfinalen 2009 var enormt stor redan då har den vuxit ytterligare i styrka under åren som ingen annan lyckats följa i hans spår.
Nadal har 93-1 i femsetsmatcher på favoritunderlaget. 93-1!!!
Han har vid sex tillfällen grusat Djokovic dröm om en Paris-titel och senast då i fjolårets final.
Så vem är då favorit i eftermiddag ?
Den överlägsne världsettan som har 39-2 i matchfacit i år då han segrat i Australian Open och tagit fyra Masters-titlar men som sedan segern i Australian Open-finalen 2011 har fyra raka förluster mot Nadal i Grand Slam?
Eller är det världssjuan som fram till årets andra Grand Slam-turnering gjort sin sämsta grussäsong sedan 2004, som inte besegrat en topp-4-spelare sedan fjolårets Paris-final men som har ett stort psykologiskt övertag på Roland Garros och som vunnit nio av deras tolv möten i Grand Slam?
Det finns självklart faktorer som talar starkt för båda och man kan vända och vrida på siffror och statistik som det passar.
Ibland väger gamla meriter fjäderlätt mot nuvarande form men Nadals Paris- och grusfacit är så mäktigt att det kan komma att få stor betydelse.
Inför turneringen höll jag i likhet med många andra Djokovic som favorit till slutsegern och har under de fyra första omgångarna inte funnit någon anledning att ompröva tipset.
71 vinnande forehandslag fram till kvarten
Frågetecknet finns kring hans mentala styrka – inte längre generellt men just i den här så speciella matchen.
Hur reagerar Djokovic om han blir breakad? Behåller han lugnet som han brukar göra eller blir Paris-historiken mot Nadal plötsligt ett tungt ok? Vad händer med Djokovic om han får publiken emot sig? Om Nadal börjar piska in sin forehand?
Med tanke på att Nadal är regerande mästare och har nio titlar på tio starter är det svårt att kalla honom utmanare men det är säkert som en sådan han vill känna sig. Det tänket underlättas förstås av att han är seedad sexa eftersom arrangören slaviskt följer rankningslistan i seedningen (sjätterankade Milos Raonic är skadad).
Om några timmar smäller det.
Kommer den ”moraliska finalen” att leva upp till förväntningarna?
Kommer den överhuvudtaget att vara en moralisk final eller blir mästarmötet en så stor fysisk och psykisk urladdning att segraren får en reaktion i semifinalen mot Andy Murray/David Ferrer?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar