söndag 15 maj 2016

Murray får inte bättre läge att äntligen spräcka nollan


Djokovic har 23-9 inbördes och Murray vill spräcka nollan på grus
Andy Murray hade inte kunnat önska sig mycket bättre förutsättningar mot Novak Djokovic än de han får i Rom-finalen.
Vad han än ägnade lördagskvällen åt hade den skotske världstrean en långt behagligare tillvaro än Djokovic.
Ni som valde att kolla sångtävlingen i Globen gick miste om en tre timmars rysare av bästa märke då den överlägsne världsettan kämpade ner storspelande Kei Nishikori (2-6, 6-4, 7-6).
Djokovic slog med racket upp ett sår på foten redan i första gamet och hade fokus mer på skadan än på spelet en bit in i andra set. Han var irriterad, slog bollen mot en bollpojke och varnades av domaren Mohamed Lahyani som vid flera tillfällen fick svarta blickar av serben.
Skiljeset blev ytterst dramatiskt och välspelat. Djokovic hade möjligheter till dubbelbreak men befann sig plötsligt i 1-3-underläge i tiebreak.
Frågan är nu hur mycket Novak Djokovic påverkas av urladdningen till eftermiddagens final mot Murray. I Grand Slam-turneringar där det är match varannan dag hinner spelarna återhämta sig fullt ut efter sådana här holmgångar.
Men Djokovic får inte ens 20 timmar på sig att göra det och risken är att han vid en lång final tvingas betala priset.
Djokovic har 17 raka segrar mot topptiospelare, han har gått segrande från tolv av de 13 senaste mötena med Murray och allra senast då för en vecka sedan i finalen i Masterturneringen i Madrid.
De två spelade mot varandra redan som juniorer och det finns en ömsesidig respekt mellan de båda 28-åringarna vars drabbningar ska räknas in bland vad vi brukar kalla Kungamöten. Fortfarande är de inte i närheten av digniteten Borg-McEnroe, Sampras-Agassi eller Federer-Nadal men det skulle inte förvåna om de blir det en dag.
Lika lite skulle det förvåna om de två gör upp om titeln också i Franska mästerskapet som inleds om en vecka. Med nio titlar på Roland Garros och på uppgång efter lång svacka blir Rafael Nadal säkert att räkna med där. Men just nu är Murray det största hotet mot Djokovic som i Paris ska försöka ta den enda Grand Slam-titel som saknas i samlingen.
Jag både tror och hoppas att han lyckas. Tycker inte att det stora favoritskapet skulle minska om Murray i dag spräcker nollan på grus mot Djokovic som vunnit deras fem tidigare möten på underlaget.
*
Jonas Berg – själv duktig spelare – är alltid lysande som kommentator och bildar starkt par med expertkommentatorn Robert Lindstedt som bland annat berättar lite om vad som händer bakom kulisserna på tenniscirkusen. Kommentatorer ska fungera just så och ge tittarna en inblick i vad som händer också utanför banan.  Jag menar, en guide som pekar på Stadshuset och inte säger mer än ”det här är Stadshuset” kan vi ju klara oss utan.


2 kommentarer:

  1. Franska kommer bli en rysare. Tror Nadal kommer göra allt för att vinna. Murray spelar bättre än på länge. Nole blir favorit. Wawrinka kan överaska. Sedan finns det nga spelare som kan överaska i enstaka matcher.

    SvaraRadera
  2. Franska kommer bli en rysare. Tror Nadal kommer göra allt för att vinna. Murray spelar bättre än på länge. Nole blir favorit. Wawrinka kan överaska. Sedan finns det nga spelare som kan överaska i enstaka matcher.

    SvaraRadera