tisdag 10 november 2015

DC-spel eller Swedish Open? Ymer & Co kan tvingas välja


Svensk herrtennis stora affischnamn
Ett reservbetonat svenskt Davis Cup-lag eller ett Skistar Swedish Open i Båstad utan affischnamnet Elias Ymer och
de andra bästa svenskarna.
Ett av dessa alternativ blir verklighet nästa sommar – OM Sverige i mars besegrar Ryssland i Davis Cups första omgång.
OS i Rio ställer nämligen till det ordentligt för en rad nationer under 2016.
Så här ser det ut i juli:
•250-turneringen i Båstad spelas samma vecka som Hamburgs 500-turnering på grus och 250-turneringen på gräs i Newport.
•Samma vecka spelas fredag-söndag också kvartsfinalerna i Davis Cups Elitdivision och i division I där Sverige hör hemma. Vid seger borta mot Ryssland i mars har Sverige under Båstad-veckan hemmamatch mot framflyttade Holland.
DC-lagen spikas vid torsdagens lottning och det innebär att Ymer och de andra måste vara utslagna ur Swedish Open senast på onsdagen för att kunna vara med i DC-matchen.
Dessutom: Till torsdagens lottning får bara två spelare bytas ut i den fyramannatrupp som nominerades tio dagar tidigare.
Ponera att DC-kapten Fredrik Rosengren då nominerat bröderna Elias och Mikael Ymer i singlarna samt Robert Lindstedt/Johan Brunström i dubbel och att alla fyra är kvar i Swedish Open på onsdagen...
Hur man än vrider och vänder på saken är det upplagt för stora problem som inte går att lösa så att båda parter får optimala förutsättningar.
Och vad föredrar spelarna? Att spela ATP-turneringen där de kan dra in en ansenslig summa prispengar – några av dem får också startpengar – och poäng eller Davis Cup där det handlar om ”bara” ära.
Risken är uppenbar att Sverige måste ställa upp med ett B-lag mot holländarna vilket i sin tur skulle innebära att möjligheten att avancera till kval till Elitdivisionen i praktiken går upp i rök.
Nu är det förstås långtifrån säkert att krocken inträffar. Sverige slår ur underläge i första omgången mot Ryssland och blir det förlust kan ett ovisst ödeskval vänta svenskarna även nästa år.  (Så blir fallet om Holland besegrar Ryssland).

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera