fredag 29 april 2016

Ymer och en coach bryter - men tillfällig lösning kvarstår


Är inne i viktig fas i utvecklingen
Sverigeettan Elias Ymer och coachen Dan Eklund bryter samarbetet.
Ymer och Davis Cup-kapten Fredrik Rosengren fortsätter ihop – men hur länge?
Det skulle förvåna om inte även deras samarbete upphör under säsongen och att Ymer då anställer en coach som följer honom på heltid.
Först som sist ska sägas att det inte ligger någon schism bakom brytningen mellan Ymer och Eklund.
Dan Eklund har upplevt resandet och livet i kappsäck som slitsamt. Det har gjort att han på senare tid haft svårt att hitta motivationen att offra så mycket av sitt privatliv.
Han går nu tillbaka till arbetet han varit tjänstledig ifrån.
Fredrik Rosengren kommer att resa med Elias på Grand Slam-turneringarna plus ytterligare några turneringar.
Detta är långtifrån ett optimalt upplägg för Sverigeettan som är rankad 132 och som befinner sig i en mycket viktig utvecklingsfas i karriären.
Han skulle behöva en heltidsanställd coach som är med honom veckans alla dagar och som kan lägga upp både en kort- och en långsiktig planering.
Årets upplägg har varit mer av karaktären ”vi-gör-det-bästa-för-tillfället” i väntan på en permanent coachlösning.
Challenge andra december 2015
Så kändes det redan då det i början på december förra året blev klart att Fredrik Rosengren skulle bli Ymers nye coach.
Men just då var huvudsaken ändå att Elias hade en coach överhuvudtaget. Hans åtta månader långa samarbete med Galo Blanco hade just brutits och osäkerheten inför framtiden var stor.
För att ge Elias nödvändig arbetsro valde Svenska tennisförbundet att låta Davis Cup-kapten Rosengren bli huvudansvarig för Sverigeettans satsning och kort senare anslöt Elias ungdomstränare Dan Eklund till teamet.
Det var kanon – då!
Men inte på sikt och det har inte så mycket med Rosengren och
Challenge tredje december 2015
Eklund att göra som med själva upplägget i sig.
Det skulle förvåna om inte Elias Ymers agent Fraser Wright jobbar hårt för att senare i år kunna presentera en coach som ska arbeta heltid med Sverigeettan.
Fotnot: Texten är ändrad från versionen som publicerades i går. I den stod "Nu talar allt för att det blir ett spanskt exproffs med meriter från främst Challengertouren som tar över Eklunds roll i teamet runt Sverigeettan". Där var jag fel ute. I dag på morgonen har jag fått information om att den lösningen inte varit aktuell och därför är texten uppdaterad. I denna uppdaterade version finns också förklaringen till varför samarbetet mellan Ymer och Eklund brutits.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar