torsdag 22 september 2016

Ris och ros för förslagen som ska ge Davis Cup nytt ansikte


•Spel i två dagar istället för tre.
•Bäst av tre set istället för bäst av fem.
•Neutral plan i finalen.
Det är tre av de förslag som Internationella Tennisförbundet (ITF) i går la fram för att utveckla Davis Cup.
Det första förslaget är klockrent, det andra är nödvändigt om det första går igenom medan förslaget om neutral plan i finalen kan kastas i papperskorgen. 
Davis Cup är ITF:s flaggskepp vars framtida resa redan är oviss och absolut inte behöver mer motvind.
Hemma- och bortaplan är en del av tjusningen med DC och det skulle sannolikt inte gå att bygga upp en motsvarande stämning och inramning på neutral spelort.
Visst finns det andra idrotter – bland andra fotbollens Champions League-final – med detta upplägg men nej,  till exempel skulle årets final mellan Kroatien och Argentina inte ha förutsättningar att bli en lika stor fest i till exempel London eller Paris som den har att bli i den stad där kroaterna väljer att lägga finalen.
Förslaget att Davis Cup ska övergå till Fed Cup-format är efterlängtat (I inslaget här efterlyser jag just denna förändring). Det finns ingen som helst vits med att spela två singlar på söndagen om matchen redan är avgjord.
Går denna förändring igenom är det nödvändigt att korta matcherna till bäst av tre set. Ett nödvändigt ont är en bättre beskrivning. Det är just långa och dramatiska femsetsmatcher som utgör några av de mest minnesvärda klassikerna i DC-historien.
Eller varför inte en kompromiss: behålla bäst av fem set men spela först till fyra game. På så sätt skulle det dessutom finnas en större spänning i seten redan från första poängen.
Ett förslag jag saknar från ITF är en utökning av lagen från fyra till fem spelare. Det skulle bland annat göra det mindre riskfyllt att ställa upp med ett renodlat dubbelpar. Som fallet är nu finns risk att ett lag tvingas sätta in en dubbelspecialist i en femte och avgörande match.
*
ITF föreslår förändringar även i Fed Cup men det handlar - frånsett om förslaget av neutral plan i finalen - om mindre förändringar jämfört med i DC.
•En World Group med 16 lag istället för som nu åtta lag i World Group I och åtta i World Group II.
•Semifinaler och final samma vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar