söndag 13 mars 2016

Kajsa Bergqvist givet namn - i min drömtrio till styrelsen

Skulle vara fantastiskt att få henne slå ett slag för svensk tennis
Tidigare friidrottsstjärnan Kajsa Bergqvist är ett av de tre namn som jag vill se i den nya styrelse som Svenska tennisförbundet väljer på årsmötet i april.
Varför Bergqvist?
Därför att:
•Hon har lång erfarenhet från idrott på internationell toppnivå.
•Hon vet vad som krävs för att nå den nivån.
•Hon är ett hett och färgstarkt namn även efter sin framgångsrika karriär.
•Hon har en fantastisk förmåga att entusiasmera och inspirera vilka alla som sett någon av hennes föreläsningar skriver under på.
•Hon har ett brinnande tennisintresse.
•Hon finns inte med i någon falang i svensk tennis och är därmed inte heller obekväm.
Är hon intresserad av att sitta i styrelsen? Jag har inte frågat men hoppas att valberedningen gör det.
I mina ögon är Kajsa Bergqvist det perfekta namnet att ta över elitfrågorna i styrelsen efter Cecilia Dahlman som efter stridigheter med ordföranden Thomas Wallén avgår efter bara ett år.
Även Rebecka Hjorth och Anette Hedsberg lämnar styrelsen men av andra skäl och de lämnade sina besked till valberedningen långt innan konflikten mellan Wallén och Dahlman nådde sin kulmen.
Då jag för en tid sedan pratade med valberedningens ordförande Petra Tedroff var hon tydlig med att tre kvinnor skulle ersätta kvinnorna som lämnar.
Här är min drömtrio samt några andra namn som också skulle bli klara förstärkningar.
Elitidrott: Kajsa Bergqvist. Ett mycket bra alternativ hade kunnat finnas i exproffset Maria Lindström som emellertid meddelat att hon inte hinner.
Näringsliv/marknadsföring: Cecilia Lager. Styrelseproffs som bland annat sitter i  KLTK:s styrelse. Hängiven tennisspelare.
Caroline Sundewall, även hon styrelseproffs och ordförande i stiftelsen Streber Cup som under ett antal år stöttat svenska juniorer. Min etta på denna lista var egentligen Lena Apler som såväl i år som förra året röstades fram som Sveriges mäktigaste entreprenör. VD på Collector som varit men inte längre är titelsponsor för WTA-turneringen i Båstad.
Lisa Skeppstedt
Integration, jämställdhet, klubbar: Lisa Skeppstedt. Saknar konkurrens i "sin klass" och det där vi sett i ett större perspektiv hittar de allra viktigaste frågorna. Hittas lösningar på dessa får det per automatik positiva effekter även på andra områden. Skeppstedt har  varit en klippa i organisationen som driver ATP-turneringarna och WTA-turneringen i Sverige men lämnat den rollen. Har varit verksam i svensk tennis på en rad olika områden, besitter så här långt mer erfarenhet från operativa än strategiska roller och om det är en nackdel i sammanhanget väger den fjäderlätt mot alla fördelar.
Saknar du något eller några namn? Säkert! Alla har vi ju olika utgångspunkter och många i svensk tennis vill väl ha en representant för sin falang – jo, det finns många sådana även om det pratas om den fina gemenskapen i tennisfamiljen – i nya styrelsen.
Nina Wennerström skulle passa på många olika sätt men som vd för sportmanagementbolaget Wesport och turneringsdirektör för WTA-turneringen i Båstad går hon ändå bort på min lista. Nog för att Wennerström skulle kunna undvika lojalitetskonflikter men misstankar om dem hade hon inte kunnat värja sig mot och dessa hade bäddat för slitningar.
Under nu avslutade RC Hotel Open i Jönköping hörde jag i korridorsnacket att turneringsdirektören Martin Claesson är ett namn som valberedningen kan komma att föreslå. Andra år skulle det vara perfekt. Han är en framgångsrik entreprenör, har lång erfarenhet från tennis och eftersom Challengerturneringen – till skillnad från WTA-turneringen i Båstad – är en förbundstävling ligger rollen som turneringsledare inte Claesson i fatet.
Men det finns en annan faktor som gör det.
Martin Claesson är man.
Som bekant brukar det vara till hjälp för att komma in i styrelser men i år ser åtminstone jag det som ett hinder.
Valberedningen har ju tidigare klargjort att tre kvinnor ska väljas in.
Blir så inte fallet kommer frågorna:
Hittade ni verkligen inte tre kvinnor som ni anser håller måttet?
Försökte ni ens hitta tre kvinnor?
Det är frågor som Svenska tennisförbundet både vill och kan slippa.
Gör det!

2 kommentarer:

  1. Faan vad trist med kvotering av kvinnor i styrelser...stackars ordförande som ska ro ihop med alla dessa personer...

    SvaraRadera
  2. Håller med om att det är trist med kvotering till styrelser, oavsett om det är kvinnor eller män som ska kvoteras in. Om nu Martin Claesson är en "perfekt" person för styrelsen som Arnesen skriver så vore det ju helt galet att avskriva honom bara för att han är man. Om det finns tre kvinnor som är mer kvalificerade för rollen än Martin är det förstås helt ok. Om inte är det helt uppåt väggarna och ovärdigt ett seriöst förbund.

    SvaraRadera