tisdag 15 mars 2016

Judy Murray - en förebild som banar väg för kvinnorna

Judy Murray menar att det behövs fler kvinnor i olika rollar i tennisen
Skulle Andy Murray ha valt en kvinnlig coach om han själv inte haft sin mamma Judy som tränare ?
Det finns inget svar på den frågan. Inte ens den skotske världstvåan själv vet hur det hade sett ut om han inte hade vuxit upp med en kvinnlig tränare.
Men trots att frågan inte har ett givet svar är den intressant och öppnar för en bred diskussion om den ojämna könsfördelningen bland coacherna på tenniscirkusen.
Jag är mycket förväntansfull inför onsdagens tränarsymposium i Kings of Tennis där Judy Murray kommer att dela med sig av sin långa erfarenhet till de drygt 100 svenska tränare som anmält sig.
Tränarsymposierna har varit ett mycket värdefullt inslag under turneringens femåriga historia. Bob Brett, som coachat bland andra Boris Becker och Goran Ivanisevic, har varit där liksom Jofre Porta som var Rafael Nadals förste coach.
Men Brett, Porta och de andra får ursäkta, Judy Murrays framträdande är åtminstone i mina ögon något alldeles extra just därför att hon är kvinna i en mycket mansdominerad värld.
Är avsaknaden av kvinnliga tränare en starkt bidragande orsak till varför så många flickor lämnar tennisen då de är 14-16 år?
Är det några viktiga faktorer i utbildningen av unga barn som inte hamnar högt på prioriteringslistan bland tränarna just därför att dessa är män?
Motarbetas kvinnliga tränare av sina manliga kollegor? Och vad kan i så fall göras för att få stopp på det?
Judy Murray tog under sin karriär 64 titlar i Skottland och lärde sina söner Andy och Jamie att spela på de kommunala banorna i Dunblane. Runt 30-årsåldern kände Murray att hon behövde mer kunskap om tennisträning för att även fortsättningsvis kunna tillföra något till sönernas utveckling.
Hon sökte till en tränarutbildning som hade plats för 20 personer. Judy Murray kom in som en av två kvinnor.
En världstvåa och en tidigare världetta
En man som inte blev antagen protesterade och tyckte att han skulle ha haft Judy Murrays plats.
”Vad ska hon kunna tillföra? Hon har ju två barn att ta hand om”, sa mannen.
Vart han tog vägen är det väl ingen som vet men Judy Murray är i dag ett mycket stort och respekterat namn på tenniscirkusen och det trots att hon aldrig coachat någon fixstjärna.
Hennes fokus ligger på tennis för barn och då i synnerhet på flickor mellan fem och åtta år.
Mitt-Hit heter hennes eget koncept och Kings of Tennis assisterande turneringsdirektör Thomas Enqvist har besökt en av Judy Murrays clinics.
–Det var helt fantastiskt. Det var ballonger och mycket färger och allt syftade till att flickorna skulle ha roligt, berättar Enqvist.
På onsdag kommer Murray inte bara att dela med sig av sina erfarenheter till svenska tränare utan också hålla en clinic för ett antal inbjudna flickor i 12-årsåldern.
Vilken inverkan tror då Judy Murray själv att hon haft på sonen Andys val av tidigare världsettan Amelie Mauresmo som coach?
Så här har hon berättat i en tidningsintervju:
- Vi är alla produkter av miljön vi växer upp i och det är kanske förklaringen till varför Andy inte är rädd för att vara sig själv bland kvinnor. Jag har ju funnits med i hans tennis under många år, säger hon och fortsätter:
– Andy har alltid sett mycket damtennis på tv och jag tror inte det är många pojkar eller män som gör det.
Judy Murray är en förebild för andra kvinnliga barn- och ungdomstränare och hon understryker vikten av att tennisen får in fler kvinnor i olika roller och på olika nivåer i sporten.
– Vi behöver inte bara fler kvinnliga tränare och coacher utan också fler kvinnor i beslutsfattande positioner och som turneringsdirektörer.
Där bara en försmak av vad Judy Murray har att berätta för de svenska tränarna som i sin tur kan sprida kunskapen vidare i sina respektive klubbar.
**
Fotnot: Artikeln också publicerad på Kings of Tennis hemsida där du också hittar bland annat artiklar om McEnroe, Wilander och de andra stjärnorna i årets upplaga.Klicka här för att komma till hemsidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar