fredag 11 september 2015

Beckers befängda kritik kan leda till upptrappad konflikt


Ogillar Federer eller alla som möter serve på halvvolley?
Världsettan Novak Djokovic coach Boris Becker har tidigare kritiserat Roger Federers personlighet.
Nu är det den 17-faldige Grand Slam-segrarens nya taktik som upprör Becker.
”Om han spelat så på min tid hade vi servat rakt på honom”, säger tysken.
Det var i Masters-turneringen i Cincinnati Federer visade upp sin nya taktik som han dessförinnan mest på skoj hade testat på träning. På motståndarens andraserve går han nästan ända fram till servelinjen och möter serven på halvvolley för att snabbt komma fram i nätposition.
Regelbrott? Nej!
Osportsligt? Nej!
Etikettsbrott? Nej!
Men på sistnämnda punkt svarar Becker ja.
”Om han (Federer, min ammärkning) spelat så mot McEnroe, Lendl, Connors eller mig hade vi sagt till honom: Roger, jag gillar dig men gör du så där en gång till servar jag rakt på dig”.
Nu är det förstås inte alls otänkbart att just de fyra nämnda spelarna hade gjort precis på det sättet men så valde ju Becker också att plocka exemplen från kategorierna stora och små rötägg.
Hur som helst är Beckers kritik i mina ögon inte bara obefogad utan också befängd.
Kommer han med den för att psyka Federer inför dennes kommande matcher mot Djokovic?
Det är ingen hemlighet att Federer och Djokovic starkt ogillat varandra.
Knappt har förhållandet hunnit förbättras åtminstone marginellt förrän Becker lägger nytt bränsle på den falnande elden.
Tysken har till och med gjort det två gånger. Först i sin bok – släpptes i somras - där han skriver att Federer inte alls är den Mr Nice Guy som han framstår som.
”Anledningen till att Roger Federer är en av idrottsvärldens bäst betalda utövare genom tiderna beror på att alla gillar honom. Men tänk på att ingen kan vara omtyck av alla. Han tjänar stora pengar på sin image men skulle han tjäna mindre om vi fick se mer av hans äkta känslor?”
Federer fick förstås frågan vad han anser om Beckers kritik och schweizaren svarade att han inte förställer sig utan alltid försöker vara sig själv.
Becker framförde sin kritik mot Federers nya taktik under inledningen av US Open där de båda kan mötas i final. Federers coach Stefan Edberg har självklart stor del i sin adepts taktik. Edberg och Becker var heta rivaler på 80-talet och även om där fanns en respekt som sakna(t)s mellan Federer-Djokovic var det inte mer än serve/volley-spelstilen (om än utförd på olika sätt) som förenade dem.
Matcher mellan Federer och Djokovic kittlar alltid lite extra. 
En US Open-final mellan dem på söndag skulle förmodligen gå utanpå det mesta vi sett.
**
Båda har svåra hinder framför sig i fredgskvällens semifinaler. Djokovic möter titelförsvarande Marin Cilic och Federer ställs mot landsmannen och kompisen Stanislas Wawrinka. (Artikel inför semifinalerna kommer senare i dag).
**
Damernas semifinaler skulle ha avgjorts natten mot i dag svensk tid men blev uppskjutna på grund av regn. Inget ont som inte har något gott med sig: vi kan se fram emot en makalös fredagskväll (start 17) med Flavia Pennetta-Simona Halep, Serena Williams-Roberta Vinci följt av de två herrsemifinalerna. 
**
Är jag för svenskfärgad i påståendet att det främst var britten Dominic Inglots svaga nätspel som gjorde att han och Robert Lindstedt inte övertygade i semifinalen mot Nicolas Mahut/Pierre-Hugues Herbert?

7 kommentarer:

 1. Hej Jonas!

  Det är förmodligen så att Kungen också har några mindre smickrande sidor i sin personlighet, har inte alla det? Det handlar väl om att inte visa dessa i fel sammanhang.
  Jag tror också att Djokovic har mer smickrande sidor än vad som ibland framkommer.

  Jag tycker att Herberts starka servereturer genom hela matchen var mer avgörande, även om jag håller med om att Inglot missade några relativt enkla volleys.
  Hälsningar András

  SvaraRadera
 2. Hej András!

  Absolut är det så, även solen har ju fläckar. Förstår ändå inte syftet med Beckers kritik. Klart att Djokovic har smickrande sidor och visst uppträder han väl sedan några betydligt mer sportsligt än tidigare. Ja, Herberts returer var enormt starka.
  Trevlig helg!
  Hälsningar
  Jonas

  SvaraRadera
 3. ps. sedan några år skulle det förstås stå

  SvaraRadera
 4. Tack för svaret Jonas! Jag tror att Beckers kritik kan vara ett sätt att försöka störa Kungen mentalt. Jag tror dock att effekten blir den motsatta om de möts i finalen; extra tändvätska att göra sitt yttersta för att slå världsettan!

  Önskar dig också en trevlig (US Open)helg!

  Hälsningar
  András

  SvaraRadera
 5. Hej,

  Kan du utveckla vad som ligger bakom att de starkt ogillar varandra. Har de själva uttryckt något? Vet att Roger sagt någon gång att Novak borde fortsatt en match istället för att ge upp. Flera andra reportrar skriver också att de ogillar varandra, men vad finns det för belägg för detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Många spelare, coacher och personer på touren som jag talat med har sagt det. Och dessa personer vet ju vad som händer bakom kulisserna. Federer själv har nöjt sig med att säga att de haft problem men att det är historia. Becker har sagt att vänskapen som syns utåt är en fejk.
   Tror allt bottnar i att Federer tyckte att Djokovic var osportsligt under sina första år på touren.
   Mvh
   Jonas
   ps. Svarar dig trots att du skriver anonymt men föredrar förstås konversation med någon som skriver sitt namn.

   Radera
 6. Djokovic hade ett rykte om sig att fejka skada/sjukdom i matcher och därigenom försöka få motståndaren (som ledde) ur rytm. Han har under senare år dessbättre lagt av med dessa fasoner, ungefär samtidigt som han tog klivet in på top 5.

  Här är utdrag från Sky Sports intervju med Boris och Greg Rusedski(som inte heller var speciellt populär vad jag vet):

  https://youtu.be/n0KUvkECzX8

  Otippad damfinal förresten......!

  Hälsningar
  András

  SvaraRadera