torsdag 10 september 2015

Då:Williams möttes med kyla Nu:Alla vill se henne lyckas

SvD idag inför Williams semifinal i natt
I dag står hela tennisvärldsen bakom Serena Williams.
Så har det inte alltid varit.
Då hon och storasystern Venus under andra halvan av 90-talet stormade in i den vita sporten fanns ett från vissa håll starkt motstånd mot dem.
Afro-amerikanska spelare var mycket sällsynta på tenniscirkusen och när det dök upp inte bara en utan två stora löften med en i sporten så annorlunda bakgrund rynkade de konservativa krafterna på näsan.
Välkomnandet blev förstås inte varmare av att Richard Williams talade om för omvärlden att hans döttrar skulle bli bäst. Så sa även andra föräldrar om sina barn utan att det väckte de skarpa reaktioner som familjen Williams fick känna av.
Om de båda systrarna valde att hålla sig för sig själva eller om de inte blev riktigt accepterade av spelarkollegorna ska jag låta vara osagt men under många år präglades förhållandet mellan systrarna och de övriga spelarna av en vi-mot-dom-känsla.
Venus Williams var familjens stora hopp. Visserligen ansågs också hennes ett år yngre syster som mycket lovande men hon tog inte tennisen på fullt lika stort allvar.
I US Open 1999 var Venus Williams främsta utmanare till favoriterna Martina Hingis och Lindsay Davenport. Venus hade då redan varit i en Grand Slam-final medan hennes lillasyster inte överlevt
åttondelsfinal i någon av sina sex första Grand Slam-turneringar och därför inte ens nämndes i förhandssnacket.
”Fel Williams vann” - så löd rubriken i en tidning då 17-åriga Serena Williams efter den två veckor långa turneringen lyfte bucklan på Flushing Meadows i New York och blev första afro-amerikanska damsegrare i Grand Slam sedan Althea Gibson 1958.
Sedan skrällen för 16 år sedan har Serena Williams lagt ytterligare 20 Grand Slam-titlar till samlingen.
Hon har under dessa år vunnit också respekt i alla läger och även det inte betyder att hon är omtyckt av alla känns det som att hela tennisvärlden håller tummarna för att den snart 34-åriga amerikanskan i US Open ska:
•Bli andra spelare under proffseran – Steffi Graf var först 1988 – att ta en Grand Slam.
•Tangera Grafs rekord (sett till proffseran) på 22 titlar.
Williams inledning på US Open var lika trevande som den brukar vara i Grand Slam-turneringar. Precis som så ofta överlevde den överlägsna världsettan några av de första omgångarna tack vare att hennes lägstanivå är högre än motståndarens kapacitet.
I de två senaste matcherna har det gått åt rätt håll och då hon natten till onsdagen slog ut Venus med 2-1 i set servade Serena betydligt bättre än i sina fyra första matcher.
Nu återstår två matcher och tre hinder för henne fram till målet:
1. Semifinalen mot Roberta Vinci ska vara en formalitet. Den 40-rankade talienskan har inte tagit set på deras fyra tidigare möten. Hennes väg till karriärens första GS-semi underlättades av att den enda seedade spelare - Eugenie Bouchard - hon haft på sin lott tvingades lämna walk over på grund av skada.
2. Final Flavia Penetta (7-0) eller Simona Halep (6-1) .
3. Jag skrev det inför turneringen och gör det igen: Endast Serena Williams nerver kan stoppa henne från en Grand Slam.
Fotnot: Texten publicerad i dagens SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar