fredag 11 september 2015

Lider med Serena Williams- kollapsen ändå inte oväntad

Serena Williams dallrande nerver blev till slut hennes fall

I historieböckerna kommer det bara stå att 43-rankade italienskan Roberta Vinci fredagen den 11 september 2015 krossade Serena Williams dröm om en Grand Slam.
Sett till kalla fakta stämmer uppgiften.
Italienskan vann ju med 2-6, 6-4, 6-4.
Men alla som såg matchen kan tillföra något viktigt till dessa fakta: att det i själva verket var Serena Williams som slog ut sig själv.
Jag ska inte påstå att det låg på lut men har liksom så många andra flaggat för risken att den snart 34-åriga amerikanskans dallrande nerver skulle kunna bli hennes fall.
Så blev det ikväll när nerverna svek henne totalt mot en spelare som var tillräckligt bra och kylig för att utnyttja läget.
Några siffror som beskriver matchen:
Vinnande slag: Williams: 50. Vinci: 19. Oprovocerade misstag: Williams: 40. Vinci: 20.
Matchen var alltså helt i händerna på Serena Williams.
På många av de poäng som hemmafavoriten inte bjöd på spelade hon istället lamslaget och hennes normala baslinjefyrverkeri var utbytt mot fuktskadade ettöressmällare som italienskan hanterade.
I det lägre tempot kunde Roberta Vinci – som inte tagit set i deras fyra tidigare möten – med sitt variationsrika spel avslöja att Serena Williams är mycket sårbar då hon mot denna typ av motstånd spelar på 50-60 procent av sin kapacitet.
Självklart ska Vinci ha cred. Framför allt därför att hon lyckades hålla nerverna i styr då hon vid 5-4 servade för matchen. Att hon varit kylig fram till dess är en sak men att inte darra fyra poäng ifrån årets i särklass största skräll är något annat. Starkt gjort och kanske har italienskan sin stora rutin att tacka.
Hur känner sig Serena Williams så här några timmar efteråt? Kanske som Usasin Bolt skulle göra om han med möjligheten att skriva historia ledde ett 100 meters-lopp i 95 meter för att sedan snubbla.
Osvuret är bäst då det gäller Serena Williams men visst känns det som att detta var hennes sista chans att ta en Grand Slam och det även om hon fortsätter att dominera stort i ytterligare några år.
Det blev 26 raka segrar i årets Australien Open, Franska mästerskapet, Wimbledon och US Open. Bara två segrar återstod för att hon skulle bli första spelare sedan Steffi Graf 1988 att ta en Grand Slam.
Med Roberta Vinci i semi och Flavia Pennetta i final var det uppdukat för Serena Williams.
Jag hoppades verkligen att hon skulle lyckas. Främst för hennes egen skull. För fem år sedan kämpade hon under några dygn för sitt liv. Detta sedan hon drabbats av blodproppar i lungorna. När läget stabiliserats kunde Williams så småningom fortsätta rehabiliteringen efter sin svåra fotskada. Bara några veckor efter Wimbledon-titeln 2010 skar hon upp ena foten efter att ha trampat på glas. Hon var borta från tennisen i ett år och det fanns stunder då Williams trodde att karriären var över. Hon kom tillbaka, radade upp Grand Slam-titlar och var i US Open så nära att göra det som så få spelare lyckats med.
Också för tennisen hade det varit stort om Williams gått hela vägen på Flushing Meadows i New York.  Hon är en ikon som ger sporten enorm uppmärksamhet världen över och med med en Grand Slam på meritlistan hade hajpen runt henne blivit om möjligt ännu större.
På lördagen möts Roberta Vinci och Flavia Pennetta i US Open-final.
Det är kul för dem.
Och för italiensk tennis.


1 kommentar:

  1. Solklar seger.
    Serena slog tennis och Vinci spelade.
    Underbart med en seger för damtennisen .
    Nu lägger vi Serena och Sharapova bakom oss och se fram mot tjejer som spelar mer varierat och publikvänligt.

    SvaraRadera