fredag 11 september 2015

Upp till bevis för Federer i nattens US Open-semifinal

Federer siktar på sin första US Open-final sedan 2009
Världstvåan Roger Federer har inte tappat set på sin väg till nattens US Open-semifinal.
Men är den 34-årige schweizaren i själva verket fullt så bra som det sett ut?
Svar i natt då det är upp till bevis för honom mot kompisen och landsmannen Stanislas Wawrinka.
Det är klart att Federer i sina fem första matcher på Flushing Medaows varit precis så bra som det sett ut. Men vad jag menar är att det kan bero på att motståndet varit av slaget att den 17-faldige Grand Slam-segraren haft tid och utrymme att kunna glänsa lika mycket som på storhetstiden.
Om han kan göra det även mot de svåraste konkurrenterna eller om han då hamnar i den tidsnöd som får spelet att hacka återstår att se.
Det råder inget tvivel om att Federer såväl förra säsongen som denna spelat bättre än 2013 och det har bland annat resulterat i två raka Wimbledon-finaler. Men kalla fakta är också att hans senaste Grand Slam-titel daterar sig till juli 2012 (Wimbledon)
Wawrinka har inte imponerat rakt igenom i årets fjärde Grand Slam-turnering vilket med tanke på semifinalen är just det –  imponerande.
Under Magnus Normans ledning har schweizaren gått från att vara en mycket skicklig spelare som kunde svara för enstaka skrällar till en etablerad toppspelare som tar sig fram även då spelet inte stämmer riktigt som det ska.
I några av sina fem första matcher var det som om världsfemman tappade fokus och blev loj för att sedan hitta koncentrationen och tändningen som krävdes.
I natt finns inget utrymme för bristande koncentration hos Wawrinka som vann senaste mötet (kvartsfinalen i årets Franska mästerskap) mot Federer men ligger under med 16-3 inbördes och som förlorat samtliga deras elva tidigare möten på hardcourt.
**
Semifinalen bjuder också på ett svenskmöte mellan coacherna Magnus Norman och Stefan Edberg.
Visst är det fantastiskt att dessa två – samt Jonas Björkman, Magnus Tideman och ytterligare några coacher – ser till att svensk tennis fortfarande låter höra tala om sig i stora sammanhang. Sättet på vilket Magnus slipat Wawrinka till en diamant är helt enastående. Stefans bedrift att ge historiens bäste spelare ett tydligt lyft är också mycket imponerande. Men hur mycket de än gnuggar volley kommer Federer aldrig att bli lika effektiv vid nät som svensken var.
**
Världsettan Novak Djokovic har 13-0 inbördes mot semifinalmotståndaren och titelförsvararen Marin Cilic. Oavsett utgång nu kommer Cilic nog att vara nöjd med sin turnering. Han kom för första gången i karriären till en turnering med 2000 poäng att försvara med allt vad det innebär av press som kan bädda för tidig sorti och jätteras på rankningen.
**
Räknat från US Open 2012 ser de fyra semifinalisternas främsta Grand Slam-meriter ut så här
Djokovic: Fyra titlar och ytterligare fem finaler.
Wawrinka: Två titlar och två semifinaler.
Cilic: En titel och tre kvartsfinaler.
Federer: Två finaler och tre semifinaler.


3 kommentarer:

 1. Hej Jonas!

  Det känns som att Kungen är i kanonform sedan en tid tillbaka. Glöm inte att han slog Murray och Djokvic "back to back" i Cincy utan att tappa set el serve i hela turneringen.
  Det blir nog tufft i semin, kanske 5 set, men jag tror att han spelar final mot Djokovic på söndag.

  Hälsningar
  András

  SvaraRadera
 2. Håller helt med András.
  Annars är det en bra sammanfattning av läget just nu som Du gör.
  Hälsningar
  Bo E. Y.

  SvaraRadera
 3. Jag tror det handlar om Federer klarar av att lita på sin förmåga när det drar ihop sig. Han har ju visat flera gånger att han viker ner sig i avgörande lägen tyvärr. Jag hoppas innerligt att han vinner US.

  SvaraRadera