onsdag 28 januari 2015

Näringslivstoppar planerar bolag med eliten i fokus


     
SvD 6 september 2014
Privata aktörer tar allt mer plats i svensk tennis. I samma takt minskar Svenska Tennisförbundets betydelse.
Det är en välkommen utveckling som förhoppningsvis slutar med ett Svenskt Elittennis AB.
Bara tanken ger säkert rysningar av obehag hos Växjö TS mångårige ordförande Åke Magnusson och de andra ledare som genom sina beundransvärda insatser på ideell basis bidrog till att bygga det svenska tennisundret.
SvD 15 oktober 2014
Riksidrottsförbundet (RF) talar lika ofta som stolt om att Sveriges största idrottsrörelse bygger på 800 000 ideellt arbetande ledarna. Så är det säkert. Det är också därför staten skjuter till 1.7 miljarder kronor per år. Utan hjälp av dessa pengar skulle många  förbund inte klara sig.
 Men det finns också en risk med bidragen. Mottagaren kan luta sig tillbaka i vetskapen om att pengarna ändå rullar in.
Den som driver en kommersiell verksamhet måste vara på tå för att hitta nya intäktsmöjligheter.
Det finns självklart inget definitivt samband – vare sig inom idrotten eller i övrigt - mellan bidrag och förslappning vilket bland annat många av landets klubbar är bra exempel på.
Men i svensk tennis finns tyvärr även ett utmärkt exempel på hur skillnaden i ambition och drivkraft kan skilja sig mellan en bidragsmottagare och en kommersiell aktör:

Challenge 21 januari 2015
•I  förra veckan presenterade Good to Great sin nya teamsponsor Catella. Företaget går in med drygt tio miljoner kronor under tre år och akademin har redan tidigare flera mycket penningstarka sponsorer i ryggen.
•Svenska tennisförbundets sponsorsintäkter har halverats sedan 2007. Då huvudsponsorn SEB försvinner nästa år - Förbundet förlorar sin huvudsponsor- tappar förbundet ytterligare 4.5 miljoner kronor vilket motsvarar  drygt 70 procent av de totala sponsorsintäkterna.
Förmodligen lyckas förbundet hitta en ny huvudsponsor. Men till vilka slantar? De statliga bidragen räcker kanske för att hålla basverksamheten vid liv men definitivt inte till en elitsatsning värd att prata högt om. Sportchefen Johan Sjögren och de båda förbundskaptenerna Fredrik Rosengren och Lars-Anders Wahlgren får fortsätta att göra det bästa möjliga med de mycket små resurser trion har till sitt förfogande.
Den ringa tilltron till förbundsledningens möjligheter att hitta stora intäktskällor behöver varken förklaras eller försvaras. Det är bara att läsa boksluten.
Under fjolårets If Stockholm Open väckte jag frågan om ett Svenskt Elittennis AB – Privatisera svensk elittennis – och sedan en tid arbetar en grupp näringslivstoppar med brinnande tennisintresse på att hitta en lösning.
Kanske blir slutresultatet inte ett AB med övergripande ansvar för svensk elittennis men väl med ett bolag där ägarna initialt skjuter till egna medel för att skapa något som intresserar de presumtiva sponsorer som under många år vänt tennisen ryggen.
Det är för övrigt inte bara svensk tennis som har anledning att tänka i nya banor för att hänga med i den internationella konkurrensen. Under rubriken ”Nya ägare måste släppas fram” skrev Sten Söderman, Professor emeritus i International Business vid Stockholm Business School på Stockholms Universitet,  häromdagen om svensk fotbolls framtid i Idrottens Affärer: Nya ägare måste släppas fram

2 kommentarer:

 1. En grov förenkling då spelarna som skall in i bolaget måste komma från klubbvärlden? Eller tror ngn att AB skall ha tennisskolor över hela landet också? Kanske GTG kan ha det i Sthlm men då har de verkligen ngt att bevisa då väldigt få svenska stjärnor kommit från 08-området.

  Hela debatten tycks nu handla om eliten och hur talangerna skall blomma ut efter junioråldern. Jag tror vi missar att de flesta som kommit igenom den svenska junioråldern som topp 1-5 i Sverige är för dåliga för att ta nästa steg. Anledningen kan man spekulera om men ett skäl till det är att de bakom är ordentligt mycket för dåliga - det är för "lätt" att bli bäst i Sverige. Varför? Så mycket bläck har jag inte i pennan...

  Men glöm inte helheten. GTG har inte skapat några spelare, möjligen förädlat. Men det finns det fler som gör?!

  SvaraRadera

 2. Även om förbundet haft obegränsat med sponsorintäkter hade inte Sverige blivit någon världsnation trots allt. Svenska juniorer tränar helt enkelt fel samtidigt som de med störst förutsättningar att lyckas tidigt väljer en annan idrott. Det är som att kasta pengarna i sjön just nu att stödja Svensk Tennis. De få guldkorn som finns ute i landet är inte framvaskade med hjälp av förbund, region eller vanlig klubbverksamhet, utan av olika projekt skapade av enstaka tränare tillsammans med galna föräldrar med god likviditet och stor entreprenörsanda. Detta kommer ge Sverige en och annan duktig spelare inom några år, men inte ge Sverige benämningen ledande tennisnation. Samtliga högt rankade spelare på ATP och WTA touren har något gemensamt. De har i tidig ålder tränat väldigt många timmar tennis och på rätt saker. Detta kom förbundet på 2009 när Johan Sjögren & Co startade sportblocket, vilket var ett dokument som beskrev hur de bästa i världen tränat för att bli riktigt bra. Tyvärr har riksidrottsförbundet med Karin Mattsson Weijber i täten förbjudit tidig elitsatsning och uppmanat Svensk Tennis att ta bort sportblocket som riktlinje till att kunna bli riktigt bra. Nu har vi därför ett antal ungdomar som älskar tennis och som har drömmar att bli tennisproffs, men tyvärr har inte Svensk Tennis möjlighet att hjälpa dessa då det endast är breddidrott som gäller upp till sen junioråldern. Det är därför privata initiativ tas av föräldrar, tränare och företag att genom individuella projekt kunna ge de juniorer som vill försöka uppfylla sina drömmar chansen att göra det. Jag blev dock glad när jag läste intervjun på tennis.se med Truls Höyeraal – ny klubbchef på SALK. Han vågade belysa problemet jag nämner och det känns som om SALK kanske vågar göra de förändringar som fler klubbar borde göra. Det är absolut inte fult med barn som tränar väldigt mycket och på rätt saker för att försöka bli så bra som möjligt, så länge alla barn får vara med och träna på sina villkor. Skulle Svensk Tennis acceptera detta kanske talangerna stannar i klubbarna längre och sponsorerna valt Svenska Tennis förbundet istället för Svensk Elittennis AB.

   

   

   

   

   

   

   

  SvaraRadera