fredag 23 januari 2015

På med hörselskydden - Sjarapova ska spela


”Ser du på porrfilm?”
”Nä, kollar damtennis”.
Ovanstående lilla samtal är fullt tänkbart i många tennisfamiljers hem under pågående Australian Open som sänds i Eurosport. Filmen från Maria Sjarapova-Michelle Larcher de Brito i Wimbledon 2013 belyser eländet som är så störande att många tittare väljer att knäppa bort tv-ljudet under vissa matcher.
Kan det verkligen vara så störande undrar kanske någon.
 Ja, lyssna och bedöm själv:

Det är naturligtvis långtifrån alla spelare som stör motståndare, publik, domare, bollkallar, andra funktionärer och tv-tittarna med höga stön och/eller skrik under och efter bolltillslaget men eftersom två av de största stjärnorna också är bland de mest högljudda går det inte att slå dövörat (!) till problemet.
Sjarapova och Victoria Azaranka (bådas skrik har uppmätts till över 100 decibel) avancerar ofta långt i turneringarna och eftersom det handlar om en stjärnduo vågar ingen vidta åtgärder.
Frågan har diskuterats i många år och aktualiseras varje gång de stora turneringarna är igång. WTA-touren säger sig ha planer på att införa en högsta tillåten gräns för skriken men så här långt har ingenting hänt.
Motsvarande krypande för fixstjärnorna ser vi på herrsidan där Rafael Nadal och Novak Djokovic tillåts dra över tidsgränsen utan att bli bestraffade (utom i något enstaka fall och då när de är i trygg ledning).
För den som inte följer tennis kan skrikandet tyckas vara en bagatell men för publik och tv-tittare är det en plåga. Liksom för majoriteten spelare och danska världsåttan Caroline Wozniacki har vid flera tillfällen efterlyst en högsta tillåten ljudnivå.
- Om du skriker väldigt högt så hör inte motståndaren hur man träffar bollen. Du kanske tror att bollen kommer snabbt, men plötsligt så kommer den långsamt i stället, säger Wozniacki.
Sjarapova försvarar sig med att skriken är ett inlärt beteende som hon inte kan göra sig av med och hävdar att hon stönar lika mycket på träningarna.
 Det stämmer inte. Jag har under åren följt många av ryskans träningar och kan konstatera att hon då inte alls stör omgivningen och Wozniacki hävdar att hon aldrig hört Sjarapova skrika på träning.
 Till sist: det är bättre att förekomma än att förekommas så den som nu med blossande kinder tänker hamra ned en kommentar med ”gubbtjuv”, ”mansgris” och liknande ombeds att ta in följande:
1. Nej, bland herrspelarna finns inga skrikare av motsvarande typ.
2. Det handlar inte om ett hån utan kritik mot Sjarapova & Co.
Den som inte känner sig lugnad av detta utan i den politiska korrekthetens tecken vill kasta sig över mig verbalt kan först fråga sig om han/hon blir lika upprörd av detta: stönande killar som SvD:s Petra Månström nyligen skrev i sin mycket läsvärda och uppskattade maratonblogg.
Om inte kan man fråga sig varför...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar