torsdag 26 februari 2015

Svenska modellen håller inte på proffstour för 14-åringar


Europas bästa 14-åringar spelar denna vecka i anrika Kungens Kanna och i Drottningens Pris.
Challenge gjorde i dag ett nedslag i Kungliga hallen och fick uppleva en ATP- eller WTA-tour i miniatyr. Många av spelarna har redan lämnat skolan bakom sig och kuskar världen runt för att förverkliga drömmen att bli en ny Federer eller en ny Serena Williams. Den svenska synen på barn- och ungdomsidrott gör det svårare för svenska 14-åringar att lyckas i dessa sammanhang (om det sedan är viktigt eller inte att göra resultat redan som 14-åring är en annan fråga). Om bland annat det pratar KLTK:s sportchef Rickard Billing som är tävlingsledare för turneringarna där det sista hemmahoppet i dag föll i åttondelsfinal. Men Victoria Carlsten svarade ändå för en mycket stark insats då hon föll mot ryskan Kamilla Rakhimova med 6-3 i avgörande set.



2 kommentarer:

  1. Alla som var på plats såg att de 2-3 främsta spelarna från Sverige inte var särskilt långt efter tennismässigt. Den stora skillnaden är att motståndarna spelat denna typ av matcher regelbundet i 2-3 år, samtidigt som våra bästa spelare har max 2 svåra matcher per turnering i våra A-turneringar i Sverige. Där emellan skall de svenska juniorerna spela obligatoriska RM och den obligatoriska klubbtävlingen. Istället för att förbundet samlar de 10 bäst rankade 14 åringarna på nationella läger, bör man istället ut och spela internationella turneringar. På ett av de senaste nationella lägrena var de endast 3 deltagare av 10 kvar när sista dagen började. Fler tävlingsresor arrangerade av förbundet med 4-5 av våra bästa juniorer i varje åldersklass från 14 år och uppåt. Tar inte förbundet detta initiativet är det bara de som har ekonomisk möjlighet som har råd att köpa tjänsten av GTG, och då missar Sverige en hel del riktigt duktiga spelare i vårt stora land. Våra juniorer kan även numera klara av många av sina studier på distans då det finns denna typ av skolor i princip i varje region. Här måste dock spelaren med familj göra ett aktivt val och byta skola om barnets största dröm är att bli professionell tennisspelare. Ekonomiskt måste det vara mycket enkelt att hitta några sponsorer som vill stödja och synas tillsammans med Sveriges bästa tennis juniorer när de åker Europa runt.

    SvaraRadera
  2. Besökte tävlingen för ett par år sedan och äcklades av alla smådivor, deras föräldrar och agenter som smög runt och "misshandlade" sina barn (verbalt, psykiskt). Ifrågasätter om Sverige skall ha en sån här tävling och det pratas anrik tävling men det är ju ngt helt nytt mot vad grundidén var.
    De pratas så mycket om träning och professionalitet men samtidigt är det väldigt få juniorer i Sverige som visar den passion som krävs och då skall vi inte pådyvla dem en satsning de inte bett om. Utmaningen är att släppa taget, ta ett steg tillbaka och hitta en struktur och kultur så barn vill visa vad de vill och kan. Det har vi helt dödat och så tar vi vuxna ansvar och säger vad som krävs. Sen pratas det alltid illa om "förr i tiden" och att det är tuffare nu. Fan tro´t. Det var annorlunda men många 60-talister och 70-talister som blev tennisproffs tränade mkt mer än dagens juniorer - men de tänkte inte på det och ingen bestämde alla timmar åt dem. Låna det bästa av förr och lägg till det bästa av nu = framgång. Vilka klubbar och ledare kan och vill?

    SvaraRadera