måndag 2 mars 2015

Dags att använda resurserna som skapade tennisundret


Björn Borgs upptäckare Percy Rosberg gör comeback som tränare – fyllda 82 år.
Sportnytt hade nyheten i kvällens sändning Rosberg tillbaka där det började (spola fram till 5.50). Förhoppningsvis blir inslaget en signal till hela tennis-Sverige.
Vart tog de andra tränarna vägen, de där som var med om att skapa det svenska tennisundret?
Vilka av dem kan tänkas vara tillgängliga nu?
Hur och var kan deras erfarenhet och kunskap användas bäst?
Jag hoppas att detta är frågor som nu ställs runt om i landet och är övertygad om att långt fler än Percy kan göra stora insatser för att ta svensk tennis ur sin svacka.
Ofta pratas det om vikten av att ta tillvara på de gamla fixstjärnorna men alltför sällan nämns tränarna och ledarna som med ett ofta mycket uppoffrande arbete såg till att det blev just fixstjärnor av unga talanger.
Percy Rosberg är tillbaka på banan. Foto:SVT.
Förmodligen är det långtifrån alla tränar- och ledarveteraner som vill ställa sig på banan igen och de vill kanske inte heller ha en schemabunden roll i svensk tennis.
Men jag är övertygad om att de skulle tacka ja till till enstaka gästspel i regioner och klubbar för att där berätta för unga tränare, juniorer och tennisföräldrar hur verksamheten bedrevs under de år då Sverige växte fram som världens ledande tennisnation.
John-Anders Sjögren kan berätta om ”hemligheten” bakom Team Siabs fantastiska framgångar.
Hasse Olsson kan tala om hur man får alla i ett lag att dra åt samma håll även om det internt finns starka viljor med olika intressen.
Åke Magnusson kan berätta hur Växjö TS arbetade då klubben fostrade storspelare som på löpande band.
Det går att räkna upp ytterligare många namn som i föreläsningar eller på träningar skulle kunna  inspirera såväl tränarna som deras adepter.
Naturligtvis borde svensk tennis redan för länge sedan ha tagit tillvara dessa resurser men bättre sent än aldrig.
Till sist: Percy Rosbergs åsikt att individuell träning är ett måste för den som ska lyckas väger självklart mycket tungt i debatten om hur svensk tennis ska bli bättre.
Klubbar som nu tar emot så många juniorer som möjligt för att stärka ekonomin lär få en hel del samtal från tennisföräldrar som undrar vilken valuta de egentligen får för sina pengar...

2 kommentarer:

  1. Har Percy fortsatt träna i alla år?

    SvaraRadera
  2. Ja, ngn direkt är det väl inte riktigt. Percy har väl varit igång i alla år på SALK som f.ö gjort en märklig omorganisation i toppen...
    Att lära från det dom funkat tilltalar mig. Min känsla är dock att gårdagens ledarskap är viktigare än gårdagens tränarskap... Tycker många nya ymgre tränare är pålästa, nyfikna och kunniga inom tex teknik och fysik - men de saknar sunt förnuft och har inte pondus att stå för en linje mot dagens allt mer krävande och styrande föräldrar. Alla pratar om att klubbarna är grunden, samtidigt är klubbtillhörigheten och gemenskapen där sämre än någonsin och här finns att göra. De klubbar som ofta lyfts fram som goda exempel tycker jag inte passar in på beskrivningen talangskola. Ofta framhävs storklubbar men faktum är att jag tror att det nästan är omöjligt att bli riktigt bra i tennis om du inleder din karriär i någon av landets 10-15 största klubbar. De är för stora och dyra och för organiserade. Vid 14-15 år kan en flytt till ngn av dessa klubbar vara av godo men att inleda sin karriär på kltk, salk, fptk, gltk, utk, lidingö mfl exempel tror jag är dödfött.

    SvaraRadera