söndag 12 april 2015

Klappat och klart för Spieth eller så klappar han igenom

Jordan Spieth jagas av mer meriterade spelare i Masters

Året var 1996. Greg Norman hade sex slags ledning i Masters inför de sista 18 hålen. Australiern klappade igenom totalt under nervpressen.
Jordan Spieth var bara tre år då men kan förstås sin golfhistoria och vet att Normans mentala kollaps är bara en av många i Major-historien.
Frågan om 21-årige Spieth ska sälla sig till den listan eller om han ska skriva in sig i Masters segerrullor får sitt svar på söndagskvällen.
Den amerikanske världsfyran går ut på Augusta med fyra slags ledning före Justin Rose och ytterligare ett före rutinerade Phil Mickelson.
Justin Rose har en Major-seger, Mickelson har fem (varav tre just i Masters) och just att de två svåraste konkurrenterna vet hur det är att segra i dessa sammanhang sätter säkert extra press på Spieth. Även några av de övriga som jagar honom har Major-segrar på meritlistan. Nu är förstås världsettan Rory McIlroy och 14-faldige Major-segraren Tiger Woods tio slag efter Spieth och ska denne tappa det försprånget krävs en gigantisk urballning.
En sådan svarade Greg Norman för 1996 då han hade sex slags ledning, gick runt på 78 slag och slutade fem slag efter Nick Faldo.Att även lite mindre spökande nerver kan ställa till det såg vi 2009 då Kenny Perry hade två slags ledning med två hål kvar. Segervittringen fick honom att darra och han föll till slut efter särspel.
I kväll får vi veta vad Jordan Spieth är gjord av. Att han även i fjol gick i ledarboll i finalronden (slutade delad tvåa med Jonas Blixt) är säkert till hans fördel men det vi i lördags såg på tredje rondens två avslutande hål reser ändå en del frågetecken.
Amerikanen hade då sju slags ledning trots att han inte imponerat lika mycket som under de två första dagarnas spel. Han svarade för en dubbelbogey på 17:e och hamnade i trångmål på 18:e. I och för sig visar det på mental styrka att Spieth löste den situationen men visst väckte hans två avslutande hål ändå förhoppningar om en oviss och dramatisk avslutning på årets första Major.
**
Trist att världstvåan Henrik Stenson på grund av influensan inte kunnat göra sig själv rättvisa på Augusta. Men hans tredje rond var mycket stark fram till greenerna. Stenson hade en mängd birdielägen utöver de två han förvaltade, gick två under par, ligger på par och på 30:e plats. Med bättre puttning i dag ska Stenson kunna hamna i närheten av den 14:e plats som är hans bästa resultat på nio tidigare starter.
**
Jonas Blixt är fyra under par och delar tolfteplatsen vilket innebär att han i nuläget är kvalificerad för nästa års Masters.
**
Att svenska fotbollsjournalister i Zlatan-sekten plötsligt tillmäter Franska ligacupen så stort värde är enbart roande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar