tisdag 14 april 2015

Efter halva tiden tvingas Rydberg lämna styrelsen

Rydberg får inte nytt förtroende i RS-styrelsen
Tennisförbundets vice ordförande Anders Rydberg måste
lämna Riksidrottsstyrelsen (RS) – trots att han hade två år kvar på sin mandatperiod.
Det är anmärkningsvärt men ändå inte fullt lika dramatiskt som det låter.
Varför det inte kommer som en blixt från klar himmel beror på att SISU och Riksidrottsförbundets (RF) styrelser slås samman och då ska båda organisationerna få in sina kandidater i den sammanslagna styrelsen.
Det fanns ett 30-tal kandidater till de tio platserna och Rydbergs namn försvann i valberedningens sista omröstning.
Att han måste lämna in trots två års erfarenhet från RS-styrelsen är ändå anmärkningsvärt med tanke på hur valberedningen gjort sitt urval:
”Vi har valt att föreslå en majoritet av tidigare ledamöter. Det finns flera skäl till det. Vi menar att erfarenhet från styrelsearbetet i RS och FS är av stor betydelse. Framför allt i den unika situationen med val av ny ordförande och personunion. Samtidigt har vi gjort bedömningen att det behövs en viss förnyelse för att styrelsearbetet hela tiden ska utvecklas”, skriver valberedningen.
 Rydbergs namn försvann tidigare i år också på listan över kandidater till ordförandeposten i Svenska tennisförbundet. Han hade sina förespråkare även där men alltför starkt motstånd i några inflytelserika kretsar.
Här på Challenge förklarade Rydberg att han har för avsikt att sitta kvar i styrelsen och där stötta Thomas Wallén som är valberedningens förslag till ordförande efter Stefan Dahlbo och som – om inget oförutsett inträffar  – väljs på årsmötet i Uppsala 25 april.
Lika självklart är det inte att RF:s valberedning får igenom sin ordförandekandidat på RF-stämman i Helsingborg 31 maj. Det ligger liksom i den runt 70 specialförbund stora RF-familjens natur att bråka och alltid är det några förbund och/eller kandidater som känner sig förbisedda.
Eriksson trivs i rampljuset
Så också nu då valberedningen föreslår förre rikspolischefen Björn Eriksson som ny RS-ordförande och förbundschef. Eriksson har varit ordförande i skidskytteförbundet, är ordförande i friidrottsförbundet och har suttit i RS-styrelsen sedan 2011.
Svenska fäktningsförbundets mångårige ordförande Lars Liljegren förlorade 2005 den stundtals mycket hätska ordförandestriden mot Karin Mattsson Weijber och får alltså inte förtroendet heller nu. Liljegren är de små förbundens man och där är upprördheten stor.
”Man skiter i oss”, säger Svenska varpaföreningens ordförande Lars Henriksen till Expressen.
Liljegren:
”Det hade varit tid att göra en uppgörelse mellan stora och små förbund. Och även försöka hitta personer i Riksidrottsstyrelsen som kunde symbolisera detta”, säger han.
Liljegren är 67 år och då han för tio år sedan förlorat ordförandestriden skrattade han på presskonferensen åt min fråga om han skulle kunna tänka sig att kandidera igen:
”Snälla Jonas, jag är egentligen för gammal redan nu så nej, det kommer jag inte att göra”, svarade Liljegren som har ett förflutet inom politiken.
I mina ögon är hans ålder inget hinder och att inte heller valberedningen fäst någon vikt vid ålder visar man med sitt förslag på Björn Eriksson som fyller 70 år i december. Valberedningen förslag kan till och med beskrivas som modigt i ett samhälle där åldersdiskriminering blir allt vanligare och där lång erfarenhet ses mer som en belastning än en tillgång just eftersom den kommer med åren.
Valberedningens förslag
De övriga tre ordförandekandidaterna Tomas Eriksson, Håkan Leeman och Tommy Ohlström finns bland valberedningens förslag till styrelseledamöter.
Det gör inte Lars Liljegren vilket talar för att småförbunden kommer att slåss för honom på RF-stämman – förmodligen utan resultat även denna gång.
Med Björn Eriksson som ordförande får idrottsrörelsen den megafon som Karin Mattson Weijber aldrig blev. Eriksson trivs i rampljuset och pratar lika högt som mycket vilket ger ett första intryck av att han är bestämd och beslutsam – ett intryck som inte alltid består då man lyssnat till vad han egentligen sagt.


3 kommentarer:

  1. Avgående ordförande i RS Karin Mattsson Weijber vågade nog öppna munnen nu när hon ändå slutar, och har nog berättat att Anders Rydberg inte är något att satsa på om man vill få något gjort. Blir Tomas Wallen vald får vi hoppas att Tomas
    satsar på de som vill få något gjort mellan styrelsemötena, och i så fall har nog Anders Rydberg även gjort sitt i Tennisförbundet. Även om ledamöterna sitter där på frivillig basis så måste man ha engagemanget, drivet och verkligen brinna för att utveckla idrotten. Man kan inte bara vara aktiv i olika styrelser för att klia andra ledamöter på ryggen och tala om hur duktig man själv är eller har varit i näringslivet. Här ligger framför allt tennisen långt efter övriga idrottssverige. Kika bara på ledamöterna i Svenska Fotbollförbundets styrelse. De sitter där för att de har en bakgrund inom idrotten och tycker fotbollen är det viktigaste som finns. I tennisen sitter det allt för ofta näringslivshöjdare som har tennisen först på plats fyra eller fem. Detta håller inte om vi skall försöka bli en tennisnation igen.

    SvaraRadera
  2. Vad är Sisu som är med och nominerar till RFs styrelse?

    SvaraRadera
  3. Christian, SISU är idrottsutbildarna som tidigare haft en egen styrelse, Från årets RF-stämma kommer alltså SISU och RF ha en gemensam styrelse.

    SvaraRadera