tisdag 21 april 2015

Tiden talar för 19-årige Ymer 30-plussarna hävdar sig väl

Sverigeettan Elias Ymer är en av åtta tonåringar på topp-200
”Är det inte dags för Elias Ymers genom-
brott snart?"
Den frågan har jag fått från flera vänner som är mycket idrottsintresserade men inte speciellt insatta i tennis.
De lever i tron att genombrotten sker i tonåren och blir förvånade då de får höra hur verkligheten ser ut.
Nämligen så här:
•Knappt tio spelare slår sig varje år in på topp-100 och snittåldern för de nya ligger på drygt 23 år.
•Snittåldern för topp-100 ligger på drygt 27 år.
•Snittåldern för topp-50 är närmare 28.
•Det finns 16 spelare bland de 50-bästa som passerat 30-årsstrecket men bara sju som är under 25 år.
•Vid drygt 25 år når spelarna sin bästa rankning.
Elias Ymer har i dagarna fyllt 19 år och och är på sin 192:a plats en av åtta tonåringar bland de 200 främsta på rankningen.
För att kunna spekulera i när han får sitt genombrott måste man veta vad som avses med genombrott: är det topp 100, en ATP-titel, topp-50, en semi i Grand Slam, topp 20....?
Därför brukar jag istället svara så här: Elias har alla förutsättningar att etablera sig på topp-100 men saknar det där extra som krävs för att det ska finnas anledning till större förväntningar än så.
Han har till synes gott om tid att skaffa sig det som saknas men det är ändå inte riktigt så enkelt. Om mycket serve- och forehandträning gav garanterat resultat i form av kanonserve och forehandslägga skulle det ju finnas åtskilligt fler spelare av den typen i dag. En del spelare lyckas skaffa sig vad som krävs i till exempel styrka och/eller acceleration för att få ett fruktat vapen. Andra lyckas inte.
Hur det blir i Elias Ymers fall återstår att se.
Därför ska förväntningarna på honom inte ska skruvas upp. Tyvärr görs ändå det titt som tätt. Svensk herrtennis har varit svältfödd på framgångar sedan Robin Söderling sommaren 2011 spelade sin senaste match och längtan efter en ny stjärna är så stor att Elias haussats mer än det funnits skäl till.
Han tog sin första seger på ATP-touren i fjolårets SkiStar Swedish Open, inledde denna säsong med att vinna en match i Chennai och tog tidigare denna vecka karriärens tredje seger då han i  500-turneringen i Barcelona besegrade kvalspelaren Thiemo de Bakker.
Kyrgios slog 37 serveess mot Nadal
På onsdagen väntar ett år äldre Nick Kyrgios – rankad 41 och ende tonåring på topp-50 - som låg 144 inför fjolårets Wimbledon. Med segern mot Rafael Nadal blev han över en natt ett av de absolut hetaste namnen och avancemanget till kvartsfinal förde australiern till 60:e plats på listan. Utan att fördenskull sätta press på Elias Ymer kan vi konstatera att han har ett gynnsamt läge att ta karriärens största skalp.
Kyrgios gör comeback efter fotskada som hållit honom borta i runt sex veckor och är ingen märkvärdig grusspelare. Han har vunnit två av karriärens sex matcher på underlaget, en av dem sedan motståndaren tvingats ge upp på grund av skada.
**
PSG just utslaget av Barcelona i Champions League. Klart att Neymar efter matchen ville ha Zlatans tröja - den var ju torr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar