fredag 30 oktober 2015

Två Davis Cup-jubileer som står i skuggan av ödeskvalet

Slagelse SvD
SvD i dag
Sveriges Davis Cup-lag har två jubileum 2015.
Det är 90 år sedan debuten och 40 år sedan första titeln.
Men champagnen korkas inte upp ännu.
Istället riskerar det att bli gravöl i glasen efter helgens ödeskval borta mot Danmark.
Vid förlust åker Sverige för första gången ner i division II.Det skulle vara ett ödets ironi med degradering i en tid då det äntligen börjat ljusna för svensk herrtennis och det också är 40-årsjubileum för triumfen 1975 då Björn Borg & Co med finalsegern mot Tjeckoslovakien spelade hem den första av Sveriges sju titlar.
Nedflyttning skulle vara ett svårt statusmässigt bakslag för svensk tennis. Dessutom är en snabb återkomst till division I inte alls given.
Visst finns några på papperet svaga lag i tvåans Europa/Afrika-grupp men där hittar vi även Grigor Dimitrovs Bulgarien, Ernests Gulbis Lettland och Gilles Mullers Luxemburg. Även Turkiet har till skillnad från Sverige en topp-100 spelare och det är bara två nationer som tar steget upp.
Därför är det viktigt att Sverige behåller sin plats i ettan. Med Elias Ymer och Christian Lindell finns en stark singeluppställning på grus och nästa år skulle laget sannolikt hävda sig bättre än under de senaste åren.
Det har blivit bara två segrar på sju matcher sedan nedlyttningen från Elitdivisionen 2012. Båda segrarna har kommit i kval där platsen i division I stått på spel.
För två år sedan var det just Danmark som besegrades. Den gången hade Sverige favör av hemmaplan, 17-årige Elias Ymer debuterade och blev matchhjälte då han i den avslutande singeln fullbordade vändningen från 0-2.
Den här gången är förutsättningarna annorlunda. Danmark har valt bollar och underlag – studsen är låg - som passar deras offensivt spelande ankare Frederik Nielsen och Sverige tvingas undvara annars givne singelettan Elias Ymer (skadad) och bäste dubbelspelaren Robert Lindstedt som valt att spela ATP-turneringen i Basel. Lindell? Han är en utpräglad grusspecialist och var aldrig aktuell.
Att det spelas ATP-turneringar samtidigt som DC visar att ATP och Internationella tennisförbundet (ITF) inte samarbetar. Det gör förresten inte heller det amerikanska college där danske tvåan Mikael Torpegaard går. Han har nämligen stoppats från spel i helgens kval där orankade Andreas Bjerrehus tar hand om andra singeln.
Bjerrehus blir sannolikt helgens slagpåse och det skulle vara en jätteskräll om han besegrar Markus Eriksson eller debuterande Mikael Ymer.
Då är möjligheten större att någon av de svenska singelspelarna lyckas vinna mot Nielsen.
Troligaste scenario är ändå att dubbeln blir avgörande. Johan Brunström/Fred Simonsson är ett nykomponerat par och i mina ögon gäller mer samspelta Nielsen/Thomas Kromann som knappa favoriter.
Men dessa förutsättningar kan eventuellt ändras i dag av Mikael Ymer som fyllde 17 år i september och är Sveriges yngste DC-debutant efter Björn Borg (15 år) och Mats Wilander (16 år).
Även om Ymer inte skulle räcka till mot Nielsen gäller det att för honom att försöka hålla hemmafavoriten kvar så länge som möjligt på banan. Den 32-årige dansken är ende spelare som dubblerar i helgen och ju tidigare hans krafter mattas desto större blir svenskarnas chanser.
Ymer är ett oskrivet kort i femsetsmatcher. Inget vet hur hans kropp reagerar om mötet med Nielsen pågår i 3-4 timmar.
Skulle så bli fallet och Mikael inte återhämtar sig till på söndag sätter DC-kapten Fredrik Rosengren in Simonsson eller Brunström om det blir en femte och avgörande match.
En spännande och för svensk tennis ödesmättad helg väntar i Slagelse.
Fotnot 1: Elias Ymer var 17.5 år då han debuterade 2013.
Fotnot 2: Artikeln publicerad i dagens SvDInga kommentarer:

Skicka en kommentar