onsdag 27 januari 2016

Semifinal kan gynna Federer men världsettan är favorit

Historiens främste spelare utmanar överlägsne världsettan
Hjärtat säger Federer. Hjärnan säger Dokovic.
Så har jag känt under de senaste åren då de båda arga rivalerna mötts i bäst av fem set.
Inför torsdagens semifinal i Australian Open är känslan lite annorlunda.
Hjärtat klappar fortfarande för Roger Federer medan hjärnan inte är fullt lika övertygad som tidigare om att Novak Djokovic går segrande ur striden.
Det kan förstås vara ett rent önsketänkande man jag tror det gynnar 34-årige Federer att de ställs mot varandra ”redan” i semifinal. Därför stannar oddsen vid 55-45 i Djokovic favör.
Den schweiziske världstrean har avverkat sina fem första matcher på lite drygt nio timmar och är fortfarande fräsch i kroppen vilket är absolut nödvändigt för att rubba Djokovic.
Världsettan har segrat i deras tre senaste Grand Slam-möten och vid samtliga tillfällen har det handlat om final, US Open och Wimbledon förra året samt Wimbledon 2014 då Djokovic bröt ner Federer i skiljeset.
Senast schweizaren gick segrande från en Grand Slam-match mellan dem var Wimbledon 2012, då i just semifinal efter vilken Federer med finalsegern mot Andy Murray säkrade sin 17:e och senaste Grand Slam-titel.
Ska det bli en till? Kanske ännu fler?
Jag tror inte det och hoppas att jag har fel.
Novak Djokovic stod i en klass för sig förra säsongen och det finns inget som talar emot att det blir likadant i år. Det har gjorts en stor sak av att han inte alls stod att känna igen mot Gilles Simon och det gjorde han ju inte heller. Men trots 100 (!) oprovocerade missar besegrade han världens 15:e bäst rankade spelare. Hur många andra hade klarat det? Någon?
Dagen efter den matchen hoppade Djokovic över träningen och tog istället en långpromenad i Melbournes botaniska trädgård för att hitta lugn och harmoni.
I kvartsfinalen mot Kei Nishikori var han sitt rätta jag igen.
 Hete Milos Raonic inledde året med titel i Brisbane
Det står 22-22 i inbördes möten mellan Federer och Djokovic och med seger på tisdagen skulle den titelförsvarande världsettan ha plus på alla nio konkurrenter på topp-tio.
•Han har vunnit tio av de elva senaste matcherna mot Murray och har 21-9.
•19-4 mot Stanislas Wawrinka som med finalsegern i Franska mästerskapet var den ende som förra året betvingade Djokovic i Grand Slam.
•Efter seger i nio av deras tio senaste möten har Djokovic 24-23 mot Nadal.
•22-2 mot Tomas Berdych som i säsongsupptakten i Doha åkte på sin nionde raka förlust.
•6-2 mot Nishikori som tog en av segrarna i US Open-semifinal för två år sedan.
•16-5 och tio raka segrar mot David Ferrer.
•12-1 mot Richard Gasquet som tog sin enda seger 2007.
•14-6 mot Jo Wilfried Tsonga som vunnit bara en av deras 14 senaste matcher.
Jämfört med dessa siffror är det mycket imponerande att Federer vunnit fyra av de tio senaste matcherna mot Djokovic.
Att schweizarens samtliga segrar har kommit i matcher i bäst av tre set gör att de inte är mycket att luta sig mot inför torsdagsförmiddagens uppgörelse på Rod Laver Arena.
**
Fotnot: Nej, jag har absolut inget emot Djokovic (som vuxit i alla avseenden under de senaste åren) eller de andra semifinalisterna Murray och Milos Raonic men veteranen Federers elegans både på och utanför banan gör honom till något alldeles extra.

4 kommentarer:

 1. Kunde inte ha sagt det bättre själv, förutom att de möts torsdag f.m., inte tisdag...😉

  SvaraRadera
 2. Kunde inte ha sagt det bättre själv, förutom att de möts torsdag f.m., inte tisdag...😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du missade "....och med seger på tisdagen....", fast det är av akademisk betydelse nu...
   Djo är i en klass för sig, ungefär som när Kungen var som mest dominerande. Han har en bra chans att ta en GS i år, med tanke på att Nadal kanske inte längre är lika vass som förr och därför kanske blir mer mänsklig på RG....

   Radera