tisdag 26 januari 2016

Showmannen Gael Monfils - en viktig artist för tennisen

Gael Monfils är en publikfriare av stora mått.
I sina bästa stunder är Gael Monfils en av tenniscirkusens största underhållare.
Han är vindsnabb, akrobatisk, har en fantastisk utväxling i slagarmen och svarar för spektakulära poäng. En showman som är viktig för tennisen och som skulle kunna ha haft ännu större betydelse för den än vad som varit fallet.
Att Monfils karriär kantats av skador är en bidragande förklaring till varför han inte etablerat sig i toppen. 
En annan är att han inte alltid verkar så intresserad av tennis eller åtminstone inte av att göra så bra resultat som möjligt. 
Så var det till exempel i If Stockholm Open 2012 då Monfils som titelförsvarare lät Patrik Rosenholm ta vad som sannolikt blir stockholmarens största skalp i karriären.
Tyvärr går Monfils sällan långt i de största turneringarna vilket innebär att de allmänt idrottsintresserade inte får njuta av hans konster.
Dessa personer följer ju inte en Grand Slam-turnering från start men bänkar sig gärna framför tv:n då det är dags för final. Den 29-årige fransmannen har varit uppe i en Grand Slam-semifinal – Franska mästerskapet 2008 – och fallit bort i kvarten fem gånger.
Jag tror att den blir en sjätte gång på tisdagsförmiddagen då han möter Milos Raonic som är Monfils motpol på banan. Raonic är vid en jämförelse som en sengångare och får till och med John Isner att framstå som en sprattelgubbe.
Detta skrivet utan minsta vilja att förlöjliga Raonic som är en fantastisk spelare och som på vägen fram till kvarten hållit 58 av sina 60 servegame.
Monfils har 2-0 inbördes och besegrade Raonic i bland annat semifinalen i 2011 års If Stockholm Open där fransmannen sedan tog en av karriärens fem titlar.
Men sedan deras senaste möte – på gräset i Halle 2013 – har fyra år yngre Raonic utvecklats betydligt mer än Monfils.
Men hjärtat säger i alla fall Monfils. Dels därför att han är en större underhållare än Raonic – som dessutom har tiden för sig – och dels därför att fransmannen coachas av Mikael Tillström. Hur kvartsfinalen än slutar har ”Tillis” fått se sin adept gå längre än vad fransmannen gjort i någon av sina tio tidigare starter down under.
**
Murray på språng mot en femte final i Australian Open ?
I onsdagsottan ställs fjolårsfinalisten och världstvåan Andy Murray mot åttonderankade David Ferrer som är ende kvartsfinalist utan setförlust. Murray har 12-6 inbördes (3-1 i Grand Slam) efter segrar i de fem senaste. Mycket talar för en lång holmgång och ännu mer talar för den hetlevrade skotten.
**
I nattens första kvartsfinal tar sig tidigare världsettan Victoria Azarenka sig an tyskan Angelique Kerber. Azarenka har tappat bara elva (!) game på sin fyra första matcher, hon har 6-0 mot Kerber och allt talar för att vitryskan tar sig till sin första Grand Slam-semifinal sedan US Open 2013.
**
Kinesiskan Shuai Zhang hade 0-14 i Grand Slam-facit då hon anlände till Melbourne. Nu är den 133-rankade 27-åringen första kvalspelare som nått kvarten i Australian Open sedan 1990. Hennes motståndare är inte mycket namnkunnigare. Johanna Konta är första brittiska på 33 år att spela Grand Slam-kvartsfinal. Med tanke på deras orutin från stora matcher är det en vidöppen historia men min magkänsla – vad den nu är värd – säger Konta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar