torsdag 11 februari 2016

Så försökte McEnroe knäcka den unge svenske talangen

McEnroe var en odåga under proffskarriären
  John McEnroe är det stora utländska affischnamnet i den femte upplagan av Kings of Tennis (16-18 mars i Stockholm Waterfront Congress Centre).
Turneringen ingår på Champions Tour där publiken förväntar sig att få se exempel på de utbrott som förutom genialiskt spel var McEnroes främsta kännetecken under proffskarriären.
Numera får den snart 57-årige amerikanen betalt för att bjuda åskådarna på utbrotten han förr bötfälldes för – det ingår i showen och ingen tar illa upp.
Annat var det då han härjade på proffstouren, McEnroe var en odåga och många spelare kan berätta hur amerikanen försökte att knäcka dem med psykningar.
Christian Bergström råkade för ut för en av de mer märkligare psykningarna då han 1989 mötte McEnroe i ATP-turneringen i Lyon. Även om den 21-årige svensken hade några år på touren bakom sig var han fortfarande en talang på väg upp och med de största framgångarna framför sig.
Då 58-rankade Bergström hade nya tennisskor och märkte på inbollningen att det kom ett gnisslande ljud från skorna då han rörde sig. Han såg att också McEnroe hörde det men amerikanen nöjde sig då med att titta missbelåtet på Bergströms skor.
Dags för match.
McEnroe skulle serva. Det var fullsatt på läktarna och publiken satt knäpptyst. Bergström höll igång fotarbetet. McEnroe kastade upp bollen för att serva men tog ner bollen och skrek: ”Whats that fucking noice?”
Lät sig inte skrämmas
Alla stelnade till. McEnroe var mycket irriterad men kastade upp bollen igen för att serva. Samma visa. Då uppmanade McEnroe domaren att varna Bergström för att denne uppträdde störande.
–Istället var det McEnroe som höll på att få en varning för att han tjatade på domaren, berättar göteborgaren som också dementerar ryktet att han knappt vågade röra sig under matchen av rädsla för att reta upp megastjärnan ytterligare.
– Jag brydde mig faktiskt inte och var förberedd på att något skulle hända. Året innan hade jag mött honom i Franska mästerskapet och då vräkte han ur sig oförskämdheter i sidbytena, säger Bergström som förlorade samtliga sina fyra matcher mot McEnroe.
 **
Den nu 48-årige göteborgaren var som bäst rankad 32, nådde tre kvartsfinaler i Grand Slam och var uppe i två ATP-finaler.
**
Vad är det som gör att McEnroe, Mats Wilander och de andra gamla stjärnorna fortfarande fyller läktarna? Kring det funderar jag i krönikan på Kings of Tennis hemsida. Läs krönikan här.
**
Apropå tennisnostalgi: Expressens tennisexpert Linus Sunnervik har gjort en mycket intressant återblick på det för svensk tennis så fantastiska 1988. Läs artikeln härInga kommentarer:

Skicka en kommentar