tisdag 9 februari 2016

Ymers insats lär hamna högt men då inte på "rätta" listan

Nej, det var en tung dag på jobbet för Elias Ymer

Då Elias Ymer i slutet av året summerar sitt 2016 lär dagens insats mot Tristan Lamasine få en mycket framskjuten placering.
Ja, på Elias lista över säsongens sämsta matcher alltså.
Vi får också hoppas att det blir så för hamnar den tama insatsen någonstans i mellanskiktet kommer Sverigeettan inte kunna se tillbaka på någon rolig säsong.
Elias föll alltså direkt i sin säsongsdebut på Challengertouren. Den 207-rankade fransmannen vann efter närmare tre timmars spel i Bergamo med 7-6, 4-6, 7-6. Trots spänningen var underhållningsvärdet bara något större än i Melodifestivalens första deltävling – ytterst ringa alltså.
Ymer satte bara 41 procent förstaservar i första set där han slog dubbelfel på sin setboll i tiebreak. I detta slog han dubbelfel också i 4-3-ledning och på poängen efter kom ett i mängden av hans många oprovocerade misstag.
Totalt slog Ymer nio dubbelfel – lika många ess – men han höjde i alla fall förstaserveprocenten till 57 i de två avslutande seten.
Att han faktiskt vann en poäng mer än Lamasine är bara kuriosa och nej, den här matchen var ett tydligt tecken på att Elias Ymer just nu spelar utan självförtroende. Den kick han kunde ha fått då han förra veckan kvalade in i ATP-turneringen i Montpellier har tyvärr uteblivit.
Elias coacher Dan Eklund och Fredrik Rosengren - samt förstås i synnerhet Elias själv - har mycket att jobba med.
**
Att det här inlägget överhuvudtaget skrivs visar vilken svår sits Elias Ymer sitter i som överlägsen Sverigeetta. Om han varit en i mängden av svenska framtidshopp på likvärdig rankningsnivå skulle Elias blivit avlastad en betydande del av den stora press han nu har på sig.
Då skulle några av hans landsmän i dag kunnat visat resultat som gjort att vi bara tagit notis om att Elias förlorat i första omgången av en Challenger. Nu får saken istället uppmärksamhet vilket är naturligt eftersom det är till Elias vi under ett antal år satt allt hopp till vad gäller blågula framgångar på herrsidan.
Men befann sig då inte Robin Söderling i precis samma situation? Jo, på ett sätt eftersom också han var överlägsen Sverigeetta. Men i övrigt handlar det om två olika världar.
Robin var världsfyra och vi hade anledning att tro och hoppas på stora framgångar. Elias är rankad 153 och ja, då ska förväntningarna också ligga på den nivån. Det motsäger inte att han gjorde en blek insats idag.
Men de som med bestämdhet pekar ut Ymer som en framtida världsstjärna gör honom en björntjänst och ju förr Elias slipper de överdrivna förväntningarna desto snabbare kan han närma sig topp-100.
**
Apropå bakslag: i går skrev jag om de svenska motgångarna i lag-EM där samtliga fyra svenska lag föll i första matchen. Men visst fanns där några enstaka ljusglimtar, till exempel då Ross Weibull som spelade förstasingeln i Sveriges 14-årslag och som vann samtliga sina tre singlar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar