söndag 10 april 2016

Klokt av Celik att ta uppehåll efter tre veckors succé i Asien


Sverigetrean klättrar mycket på rankningen efter succén i Asien.
Under åren har vi sett många spelare som inne i stimmet kört på tills krafterna tagit slut – fysiskt eller psykiskt och inte sällan både och.
Därför är det skönt höra Susanne Celik säga att hon efter de senaste veckornas segertåg på ITF-touren åker hem för att träna och ladda om batterierna.
Den 21-åriga Sverigetrean tog i dag sin andra raka titel på ITF-touren då hon segrade i 25 000-dollar-turneringen i Changwon.
Förra veckan tog hon sin första titel på 22 månader och veckan före det var hon i final.
Den sviten vittnar om att Susanne Celik besitter stor styrka såväl fysiskt som mentalt.
Två titlar och en final är ett facit som innebär att nu 309-rankade Celik kommer att hamna i närheten av 217 vilket är hennes hittills bästa placering.
- När jag kom hit hade jag inte mycket förväntningar. Jag hade inte en jättelång träningsperiod bakom mig men den var väldigt intensiv med bra kvalité på varje pass. Det gjorde att jag kände mig väldigt redo. Jag har spelat mycket bra och känner mig mycket fysiskt starkare än tidigare, säger Celik till Challenge.
När spelet stämmer, självförtroendet finns där, kropp och knopp fortfarande känns fräscha och segrarna staplas på hög ligger det nära till hands för spelare att hoppa över det där planerade tävlingsuppehållet för att istället fortsätta jaga poäng.
Klart hon är "superglad"
Även om det i och för sig kan ge utdelning på kort sikt är det oklokt. Både kropp och knopp behöver vila. Det är inte lätt – speciellt inte för unga spelare – att ta ett tävlingsuppehåll då de är i sitt livs form och i synnerhet då inte för en spelare som likt Celik rasat på rankningen.
Det är moget och klokt av henne att ta en paus i tävlandet.
– Jag åker hem i morgon och stannar i två veckor. Sedan åker jag till USA för nya tävlingar, en 75 000 och en 25 000, säger Celik som tappat bara ett set på de två senaste turneringarna och som i dagens final besegrade tredjeseedade amerikanskan Kristie Ahn – med 6-2, 6-0 (!).
– Jag är verkligen superglad och det är alla i mitt team, säger Susanne som haft sin mamma med som stöd på turnén i Asien.
– Det är jag verkligen tacksam för.
Susanne  sänder också en tacksamhetens tanke till Salk, stockholmklubben där hon sedan en tid tillbaka har sin bas.
- Jag har hittat helt rätt vad gäller tränare och miljö. Det känns som en familj där och jag känner mig hemma.

1 kommentar:

  1. Tycker Celik verkar valdigt klok och har uppenbarligen en langsiktigt plan. Helt ratt att aka hem och ladda batterierna snarare an att forsoka jaga ytterligare poang nar kropp och knopp rimligen ar helt slut med risk for att bli utbrand eller skadad.

    Ska bli valdigt intressant att se henne resten av sasongen,speciellt pa grus som ju kanske ar hennes basta underlag.

    SvaraRadera