måndag 25 april 2016

Klubb anmäld till förbundet - blir pilotfall i svensk idrott


Challenge 8 april  Läs artikeln här!
Styrelsen i Sollentuna TK anmäldes i dag till Svenska tennisförbundet.
Orsaken är STK-styrelsens förslag att frånta klubbens anställda personal rösträtt på årsmötet.
Förslaget röstades igenom på årsmötet 5 april.
Challenge skrev om saken och intervjuade Riksidrottsförbundets (RF) förbundsjurist Elin Johansson som bland annat sa att hon aldrig hört talas om något liknande.
Det har inte heller RF:s chefsjurist Christer Pallin som säger att alla medlemmar har rösträtt och att en eventuell åldersgräns är enda undantag från huvudregeln.
Pallin var i lördags mötesordförande på  Svenska tennisförbundets årsmöte i Jönköping och under en kaffepaus pratade jag med honom om ”STK-fallet”. (Eftersom det inte var en intervju utan ett samtal vare sig antecknade eller spelade jag in och därför citeras inte Pallin här).
Pallin säger att anställd personal inte kan väljas in i styrelsen och att anställd personal på ett årsmöte har rollen som medlem – inte som anställd.
Men att anställd personal som är medlemmar ska kunna fråntas rösträtten – nej, det ställer sig Christer Pallin ytterst tveksam till.
Saken är inte prövad tidigare och därför blir Sollentuna TK ett pilotfall med stort intresse för hela den svenska idrottsrörelsen.
Har en styrelse rätt att frånta en grupp medlemmar rösträtt eller inte?
I mina ögon är svaret ett solklart nej. Skulle utgången bli en annan sätts de demokratiska grundprinciperna ur spel.
Nu är det i första skedet upp till Svenska tennisförbundet att ta beslut och förlorande part kan överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden (RIN).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar