tisdag 14 juni 2016

Faktorerna som talar emot att Nadals stjärna tänds igen


Nadals karriär är kantad av skador
Har Nadals stjärna slocknat för gott?
Eller ska han lyckas komma tillbaka ännu en gång?
Den 14-faldige Grand Slam-segrarens återbud till Wimbledon reser självklart frågetecken kring hans framtid.
Jag blir gärna överbevisad en dag men tror att vi sett det sista av en Nadal med kapacitet att slåss om de fyra tyngsta titlarna och om platsen som världsetta.
Varför?
Därför:
Nadal är 30 år. Det är inte längre lastgammalt i tennis utan flera toppspelare är +30. Men det går inte att peka på Roger Federer som exempel för att stödja en teori att även Nadal ska hålla sig kvar i toppen då han är 34. Federer har en extremt skonsam spelstil medan Nadals slitsamma och energikrävande spel talar emot att han ska återfå tyngden och snabbheten som burit till så stora framgångar. Nadal gjorde en riktigt stark comeback i våras men nådde ändå inte upp i höjderna från storhetstiden.
Skadorna. Nadals knän har bevärat honom i ett antal år och jag vet inte hur länge sedan det är läkare rådde honom att sluta om han inte skulle bli idrottsinvalid. Nu är det handleden som spökar. Skadan tvingade honom att bryta Franska mästerskapet och lämna återbud till Wimbledon. Nadal har under de senaste åren tvingats till ett antal uppehåll och förr eller senare kommer dagen då han inte längre hittar motivation att göra allt det krävande förarbete som krävs för en comeback.
Kvartsfinal är han bästa resultat på de två senaste årens Grand Slam-turneringar. Nadals fyra senaste Grand Slam: Tredje omgången, första omgången, tredje omgången, andra omgången.
Han har titlar i samtliga fyra Grand Slam-turneringar. Var finns målet som han brinner för att nå? På meritlistan har han också ett OS-guld från Peking 2008. Förutsatt att han hinner komma i form till Rio-OS kan Nadal förstås ta guld även där men med 64 spelare i startfältet och matcher i bäst av tre set är OS mer att likna vid Master- än Grand Slam-turneringar.
Ja, där de fyra punkter som jag tror tillsammans – om än i olika hög grad – hindrar Rafael Nadal från att ta ytterligare en Grand Slam-titel.
Och som sagt: jag har mer än gärna fel.3 kommentarer:

 1. Jonas,du har alldeles rätt som vanligt. Jag tror inte heller Nadal tar sig upp för denna uppförsbacke en gång till. Den spelstilen håller ju inte kroppen för längre.
  Även Federer är nog inte heller längre någon GS-titelaspirant.
  Återstår bara Djokovic och kanske kan Murray med den stålhårde Ivan vid rodret hota redan i Wimbledon. Vi löper "risken" att Djokovic blir den störste någonsin och det vill jag inte! Period!

  SvaraRadera
 2. Jag hoppas på Domenic Thiems fulla utblomning ska hitta rätt snart och sno åt sig stora titlar så Federer får förbli den störste. Djokovic är duktig inget tal om om det men det är ingen person som har publikens fulla stöd eller ser till att morgonträningarna har fulsatta läktare

  SvaraRadera
 3. Jag hoppas på Domenic Thiems fulla utblomning ska hitta rätt snart och sno åt sig stora titlar så Federer får förbli den störste. Djokovic är duktig inget tal om om det men det är ingen person som har publikens fulla stöd eller ser till att morgonträningarna har fulsatta läktare

  SvaraRadera