fredag 22 juli 2016

Med sitt stora fajterhjärta tänder hon Båstad-publiken


Sverigeettan är en matchvinst från sin fjärde Båstad-final
Hela världen älskar en fajter”.
Uttrycket är både gammalt och slitet men stämmer lika bra nu som genom alla tider.
Att Sverigeettan Johanna Larsson går hem hos publiken i Båstad beror självklart först och främst på att hon har hemmaplan. Men jag är övertygad om att även hennes stora fajterhjärta i hög grad bidrar.
Vi har ju genom åren sett exempel på hemmaspelare med enorm potential som bjudit på stor tennis men fått gamnacke då det börjat ta emot vilket gjort åskådarna mer eller mindre likgiltiga för fortsättningen.
Den 27-åriga norrländskans spel är inte tekniskt fulländat eller elegant och även om hon i dagens kvartsfinal mot svagt servande tyskan Annika Beck (7-5, 6-1) svarade för flera läckra stoppbollar är det inte dessa finesser som finns kvar på näthinnan - i alla fall inte på mina.
Där finns istället bollduellerna där Larsson blir tillbakatryckt men envist håller sig kvar för att i slutänden vända poängen till sin fördel.
Att hemmafavoriten skulle göra som Beck och strunta i att springa på en stoppboll finns nog inte. Larsson skulle förmodligen slänga sig raklång för att nå bollen om hon så bara hade en liten gnutta hopp om att nå den.
Sådan kampvilja går rakt in i hjärtat.
Dessutom påverkar det hela stämningen på läktarna. Publiken rycks med.
Vi är nog många som tio gånger hellre ser en fajter utan skönspel än en bollvirtous som inte sliter ont.
Eftersom det spelas WTA-turneringar i stort sett varje vecka året drabbas alla turneringar av att det i startfältet finns en eller ett par spelare som är trötta och omotiverade och som medvetet inte gör/inte har kraft att göra sitt bästa.
Lika nedslående som det är för publiken lika upplyftande är det att se spelare som just där och då uppträder som om det gällde livet.
Just i sporter kvinna mot kvinna eller man mot man blir det så extra tydligt vem av ”duellanterna” som hellre låter sig släpas från banan än viker ner sig.
Larsson tappade i dag serven blankt till 1-3, bröt tillbaka och höll serven. Även om det i första set blev fler servegenombrott efter att Johanna brutit till 4-3 kändes det som om det var där matchen avgjordes. Becks servegame var riktigt långt och Larsson utnyttjade sin sjätte breakboll.
Naturligtvis är alla break viktiga men att detta kom efter ett så långt game tror jag hade stor inverkan på båda spelarnas mentala styrka men då självklart i olika riktning.
Kampviljan och den mentala styrkan är 82-rankade Larssons största tillgångar men det skulle ändå inte räcka långt utan hög spelkapacitet.
I dag besegrade hon en 37-rankad motståndare vilket sett till rankning är hennes tredje största skalp i år.
Då världstvåan Angelique Kerber i torsdags bröt turneringen fick Johanna ett ännu större ansvar än tidigare som affischnamn. Likadant var det förra året då Serena Williams tvingades kasta in handuken efter en match.
Då tog Larsson karriärens första singeltitel på WTA-touren.
Nu är hon en matchvinst ifrån en fjärde final i det svenska tennis-meckat.
Siniakova är en het 20-åring med hett humör
I semifinalen väntar härligt respektlösa tjeckiskan Katerina Siniakova som för några månader sedan lämnade tonårstiden bakom sig. Siniakova har kvalat in i Ericsson Open där hon i dag slog ut andraseedade Sara Errani.
När jag kallade Annika Becks servar för svaga är det svårt att hitta rätt beskrivning av Erranis servar. Men de är i alla fall av arten att Siniakova kunde gå ett par meter in i banan för att returnera – förstaservar!
Den unga tjeckiskan är fräckt offensivt och ibland är det lite går-det så-går- det över hennes spel. Hon har hett humör och det blir intressant att se hur hon handskas med Båstad-publiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar