söndag 4 september 2016

Svenska tränarna som sett till att Murray nu fått sällskap


Kyle Edmund möter i natt världsettan Djokovic
Brittisk herrtennis är inte längre liktydigt med enbart Andy Murray.
Där finns nu också bland andra Kyle Edmund och Daniel Evans.
Det kan britterna till stor del tacka Magnus Tideman och Martin Bohm för – de två tränarna la under sina år i LTA (det engelska förbundet) grunden till framgångarna som nu kommer allt tätare och växer i storlek.
Kyle Edmund är 21 år och rankad 84. För första gången framme i en åttondelsfinal i en Grand Slam-turnering möter han natten mot måndagen svensk tid titelförsvarande världsettan Novak Djokovic i US Open.
Daniel Evans är 26 år och rankad 64. Han var en (!) poäng från att göra sin landsman sällskap till åttondel men lyckades inte förvalta matchbollen i rysaren mot Stan Wawrinka.
För åtta år sedan ingick Evans bland de elva brittiska pojkjuniorer som Tideman och Bohm hade med i Wimbledons pojksingel. Utöver det hade hemmanationen nio spelare i flicksingel.
Sverige var inte representerat i någon av klasserna.
Tack vare de enorma intäkterna Wimbledon har LTA alltid haft stora ekonomiska resurser men däremot saknades det länge spetskompetensen som krävs för att använda pengarna effektivt.
Magnus Tideman
Anställningen av Tideman och Bohm var ett sätt att göra det. Båda svenskarna hade vunnit stor respekt efter sina framgångar med svenska spelare.
”Maggo” jobbade ihop med bland andra Magnus Norman och Thomas Johansson och coachade just Johansson då denne i Australian Open 2002 tog Sveriges senaste Grand Slam-titel i singel.
Bohm var coach i framgångsrika Team Beckers med Thomas Enqvist, Magnus Larsson,  Nicklas Kulti, Mikael Tillström, Jan Apell och Johan Alvén.
Trots det kastades Bohm ut i kylan. Tideman fick efter den mångåriga sejouren med Johansson inget anbud från svensk tennis.
Förutom att anställa svenskduon byggde LTA upp ett storslaget träningscenter i Roehampton nära Wimbledon.
I början på 2007 invigdes anläggningen med 20-talet banor (grus, gräs, hardcourt, inomhusgolv).
Kostnad: Närmare 470 miljoner kronor.
Det var där och med Tideman och Bohm som centralfigurer grunden lades.
Bakom dem fanns också tränaren Mårten Renström som under sitt första år på LTA hade hand om yngre talanger och som de sista två åren på förbundet jobbade jag med de bästa engelska damerna (som Katie O'Brien och Georgie Stoop). 
Sedan några år är Tideman och Bohm borta från brittisk tennis och nu tillskrivs andra coacher framgångarna som förmodligen inte hade blivit verklighet utan de båda svenskarna.
*
Fotnot:
Tideman och fransmannen Jeremy Chardy bröt – i all vänskaplighet – för elva dagar sedan sitt drygt tre år långa samarbete.
Bohm är tränare i Nederländernas Davis Cup-lag som 16-18 september kvalar mot Sverige i Båstad.
Renström arbetar i dag som självständig tränare på det nationella centret i Roehampton och är även chefstränare på Devonshire Park Lawn Tennis Club i Eastbourne. Efter att han lämnade LTA var Renström under fem år chefstränare på ett LTA "high performance-centre" i London.
Sommaren 2013 tog då 327-rankade Daniel Evans Futuretiteln i Båstad efter segrar mot bland andra Markus Eriksson och Patrik Rosenholm.  Jag minns Evans som visserligen mycket talangfull men också som en ofokuserad sprattelgubbe och blev överraskad då han några månader senare kvalade in och tog sig till andra omgången i US Open. Nu har han mognat ytterligare men slösar fortfarande en del med den energi som han lever så högt på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar