tisdag 4 oktober 2016

En lycklig dag för Sjarapova - en sorglig dag för tennisenSjarapova kan göra comeback i april nästa år
Så har det hänt igen - idrottens skiljedomstol Court of Arbitration (CAS) håller en fuskare om ryggen.
Den här gången är det Maria Sjarapova som får en hjälpande hand av CAS.
Idag beslutade CAS nämligen att korta avstängningstiden för ryskan som 26 januari i år fastnade i ett dopningstest där hon testade positivt för den förbjudna substansen meldonium. Det gjorde hon även en månad senare i Moskva och då i ett oannonserat test.
Skandalen avslöjades först måndagen den 7 mars men inte av Internationella tennisförbundet (ITF) eller damernas egen organisation WTA. Nej, dessa gav istället Sjarapova själv möjlighet att träda fram och berätta om vad hon menade inte var fusk utan på sin höjd försumlighet som inte borde leda till något straff.
Sjarapova berättade på presskonferensen att hon ätit meldonium sedan 2006 men helt missat att substansen förbjudits vid årsskiftet.
Vi var många som befarade att ITF skulle fria Sjarapova just därför att hon är damtennisens mest värdefulla spelare bakom Serena Williams.
Men så blev det tack och lov inte. Åttonde juni dömde ITF henne till två års avstängning, en mild dom – maxstraffet är fyra år – som grundades på att ITF:s oberoende tribunal bedömt att Sjarapova inte dopat sig medvetet.
Challenge 8 juni Läs här
Den 29-åriga ryskan var inte alls nöjd och förklarade att hon skulle överklaga beslutet till CAS, ett överklagande som i den bästa av världar inte kunnat leda till något som blev till hennes fördel.
Så här skrev jag på bloggen 8 juni: ”Men tyvärr, Court of Arbitration (CAS) har vid flera tidigare tillfällen och med mycket luddiga förklaringar upphävt dopningsdomar från ITF och jag befarar att sista ordet inte är sagt i denna affär”.
Det var det alltså inte heller. I dag kortade CAS avstängningen med nio månader. Anledning: CAS delade inte alla de slutsatser på vilka ITF fattat sitt beslut. Kortfattat kan man säga att CAS delar ITF:s uppfattning att Sjarapova inte är en fuskare och ser mildare än ITF på ryskans slarv.
Och hur bevisar man då att Sjarapova inte dopat sig medvetet?  Det går förstås inte. Det enda vi vet är att Sjarapova har fuskat, att hon av någon anledning använt meldonium, att substansen är förbjuden och att
Challenge 7 mars Läs här
hon kunde ha dömts till fyra års avstängning men klarade sig undan med två år.

Ja, fram till i dag då när CAS sagt sitt.
Det här är en av mina lyckligaste dagar”, skriver den femfaldiga Grand Slam-segraren på sin hemsida.
För tennisen är det en sorglig dag och ännu ett i raden av bakslag som sporten drabbas av på grund av juristerna i CAS ser mellan fingrarna på fusk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar