lördag 29 oktober 2016

Nedflyttningen en logisk följd av utvecklingen - så skyll inte på DC-kapten Rosengren


Vem eller vilka ska lastas för att Sverige för första gången förpassats till division II i Davis Cup?
De som kommer på tanken att skylla på DC-kapten Fredrik Rosengren gör det alldeles för lätt för sig.
Ändå hör jag ganska ofta kommentarer om att Sveriges svaga DC-facit under de fyra senaste åren beror på Rosengren.
Hur menar de som tänker så? Att Rosengren på denna tid skulle plockat fram en eller ett par världsstjärnor trots att spelarmaterialet inte har den potentialen?
Nej, i mina ögon handlar det om ett kollektivt ansvar, från klubbnivå, vidare över regionerna och upp till Svenska tennisförbundet.
Det bedrivs mycket bra arbete i många klubbar där ungdomarna har kul tillsammans och får bra motion.
Men vad gäller att hitta och förädla talanger finns på killsidan ett enormt stort utrymme till förbättring. Någon sådan är inte i sikte så länge verksamheten fokuseras på bredd och de gedigna elitsatsningarna – ska inte förväxlas med tidigt specialisering - lyser med sin frånvaro.
Då Johan Brunström och Isak Arvidsson nyss förlorade dubbelmatchen mot Jonathan Erlich och Dudi Sela (3-1) var det svenska hoppet ute i ödeskvalet mot Israel. 0-3 i matcher och en svensk setvinst är ett endast marginellt sämre resultat än vad det fanns fog att tro på. Svensk herrtennis av i dag är inte bättre än så här så det finns ingen anledning att prata om fiasko.
Nästa år blir det division II-spel och möte med Tunisien vars ankare Malek Jaziri är rankad 61. Bakom 32-åringen är det tunnare så visst finns det visst hopp om att Sverige bryter den tre matcher långa förlustsviten och tar sin första seger sedan oktober 2015 då Danmark besegrades i ödeskval.
*
I artikelserien om nedmonteringen av det svenska tennisundret skrev jag att 1997 års hemmafinal mot USA blev ett ekonomiskt fiasko. Så var det också. Men nämnas ska ändå att det var folkligt, festligt och fullsatt i Scandinavium eftersom biljetterna reades ut till klubbarna.

14 kommentarer:

  1. Hej Jonas,
    Vi på tennistankarna undrar varför du aldrig kritiserar Fidde?
    http://tennistankarna.blogg.se/2016/october/var-ar-arnesens-vassa-penna.html

    SvaraRadera
  2. Hej några!Vilka är ni? Diskuterar mer än gärna med personer som inte döljer sig bakom pseudonymer.
    Mvh
    Jonas

    SvaraRadera
  3. Nej det stämmer ju att Fidde inte har haft de bästa spelarna att jobba med, men ändå en del unga spelare med allt att vinn i just DC. Det är ju också med ett lite svagre lag som en förbundskaptens skicklighet kan ha betydelse, klart att det är lättare att coacha i Spaniens DC lag.

    Nu vill jag inte ta alltför hårt på den här historien, men som sagt Fiddes resultat talar för sig själva, det kan inte bli sämre helt enkelt. Att då ge honom fortsatt förtroende vore fel av svensk tennis. Fidde har gjort sitt inom elittennisen i sverige, däremot kan han verka som en stark kraft ute på klubbnivå.

    SvaraRadera
  4. Det går inte att kritisera Fidde för sin insats för svensk tennis.
    Jag tror inte vi någonsin har haft någon förbundskapten som slitit så hårt som han har gjort.
    Vi har helt enkelt inte spelarmaterial som räcker till tyvärr.
    Inte ens den bästa kocken i världen kan göra laxmackor med en hushållsost !

    SvaraRadera
  5. Nar Fidde Borjade fick han ansvar for hela landslaget..en 5-8 spelare med ranking runt 500-800. Det har i 4 ar spenderats stora belopp pa tranings-lager och tavlingar utomlands. Minimal eller ingen forbattring. Och stor forsamring av E Ymer 2016.

    SvaraRadera
  6. Nar Fidde Borjade fick han ansvar for hela landslaget..en 5-8 spelare med ranking runt 500-800. Det har i 4 ar spenderats stora belopp pa tranings-lager och tavlingar utomlands. Minimal eller ingen forbattring. Och stor forsamring av E Ymer 2016.

    SvaraRadera
  7. Jag tycker ocksa Det ar valdigt markligt att du Arnesen skyddar och forsvarar Fidde till den stora grad du gor. Det verkar personligt pa nat satt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker det är mer märkligt att försöka hitta en syndabock. Jag skriver att det är ett kollektivt ansvar och där ingår förstås Fidde. Men du kanske menar att han ska ta ansvar även för hur det ser ut i klubbar och regioner. DET verkar personligt.

      Radera
  8. Han har definitivt ansvar for resultaten en Vad galler svenska landslaget.och dom spelarnas daliga utveckling.Det var hans job description
    Och hade stor budget for Det.

    SvaraRadera
  9. Sen har han delvis ansvar fir Vad som ser I klubbarna..han ar en av de som missionerar mot tidigare satsning..tennis Ska vara Bara lek Fram till 14 ars alder..brukar han saga

    SvaraRadera
  10. Som före detta tennisförälder skulle jag vilja lyfta fram en sak som jag tror skulle bidra till att fler barn tävlar mer, längre upp i åldrarna osv...
    Det hade varit väldigt bra om fler klubbtränare vore med på fler matcher som deras elever spelar. Detta är naturligtvis en fråga om resurser men konsekvensen blir bland annat att föräldrarna får lägga enormt mycket tid och pengar vilket begränsar det naturliga urvalet. Hårdraget hade aldrig Zlatans föräldrar knappast kört runt honom på en massa turneringar, SALK, Båstad osv
    Dessutom får detta till konsekvens att många föräldrar ofta försöker sig på att vara tenniscoach och inte bara en stöttande chaufför. Upplagt för konflikter...
    För att inte tala om det självklara att tränaren och eleven tillsammans kan försöka få eleven att utvecklas i matchsituation.
    Finns mkt att skriva om detta men jag tror definitivt att detta är en liten pusselbit att fundera över hur Sverige skall få fram lite bättre tennisspelare.

    SvaraRadera
  11. Davis Cup spelar minst roll i sammanhanget. Frågan är snarare varför spelarna inte blivit bättre trots att man kan täcka nästan halva kalendern på hemmaplan numera i form av futures, ett par challengers och ett par ATP-turneringar. Man kan alltså inte skylla på att spelarna inte vet vad som krävs längre. Vi har ganska många spelare som kommer upp på futurenivå i tidig ålder och aldrig tar nästa steg.

    Rosengrens personliga insats är svårvärderad, där kan vi tala om en skyddad verkstad. Ingen chans att bli kritiserad eller granskad, och därmed ingen som riktigt vet vad han gjort eller inte gjort. Brandtal kan alla hålla, sitta på en DC-bänk och ge high fives också, men hur mycket kan han om spelarutveckling anno 2016? Vilka bitar trycker han på spelarna att förbättra? Vilka bitar hos en spelare som t.ex. Arvidsson har han förbättrat? Det vi vet är iaf att spelarna han basat över inte blivit bättre. Dom är fast på en låg eller medelhög futurenivå med ett enstaka toppresultat, oftast på hemmaplan. Precis samma nivå som man höll utan några pengar att röra sig med. Detta är rätt skrämmande för det borde vara helt omöjligt att inte gå framåt med tanke på våran nuvarande nivå.

    SvaraRadera
  12. Märklig diskussion och gör det inte enklare för efterträdaren. Fidde har lagt hela sin själ i svensk tennis. Det är inte läge att leta efter en syndabock.

    SvaraRadera
  13. Johans inlägg är väl precis mitt i prick. Fidde är en eldsjäl som älskar att titta på tennis. Diskussionen rör att han haft de mest patetiska (i ordets riktiga betydelse) resultat man kan tänka sig. Klart att Fidde som ni skriver verkligen lever i en skyddad verkstad inte kanske ska dömas efter resultat utan hur han är privat. En jäkligt trevlig prick att sänka ett par kalla lager med. Om så är utgångspunkten vilket jag faktiskt tror att den är i Fiddes fall så blir naturligtvis diskussionen en annan. Det är också omöjligt att säga att någon annan gjort det bättre, det hänger ju ändå på spelarna men så är det ju i alla idrotter, ta premier league som exempel.

    SvaraRadera